"Мареси: Хрониките на Червеното абатство" - роман за магия и чудеса


"Мареси: Хрониките на Червеното абатство" - роман за магия и чудеса
Снимка: изд. Изид

Романът "Мареси: Хрониките на Червеното абатство" от финландската писателка, пишеща на шведски език, Мария Турчаниноф има уникален успех. Това е не само един от най-големите скандинавски фентъзи хитове в световен мащаб, но печели и милиони читатели, и най-големите литературни награди. Предстои и филмова екранизация.

Червеното абатство е преобърната версия на Атон и Света гора в Гърция. Преобърната, защото в романа на Турчаниноф това е остров, където на мъжете е забранено да стъпват там. Населен е само от жени, които владеят познание, недостъпно за останалите хора.

Романът е история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за извисяване и ужас. История за вратите, които едновременно ни отделят, но и свързват с духовното, като ни показват безкрайните измерения на силата на човека.

Едва тринайсетгодишна, Мареси се озовава в Червеното абатство, намиращо се на тайнствения остров Менос, за да се спаси от гладната зима, вилнееща из родните й земи. Дотогава тя само е чувала слухове за неговото съществуване, тайно разпространявани чрез народни предания, приказки и песни. В свят, в който на момичетата им е забранено да учат или да следват собствените си желания и мечти, остров, обитаван само от жени, където не се допускат мъже, звучи като фантазия. Но Мареси вече е тук и знае, че това невероятно място, превърнало се в легенда, наистина е реалност.

Но един ден на острова пристига Яй – красиво момиче със светли коси, дрехи, покрити със засъхнала мръсотия, и белези на гърба. Тя е избягала от дома си, за да се спаси от стъписваща жестокост. Видяла е как сестра й е била погребана жива от баща им, защото е разговаряла с млад мъж. Затова Червеното абатство е единствената надежда на Яй за подслон и закрила срещу суровия външен свят. Но баща й и мъжете, които е наел, няма да се спрат пред нищо, за да я намерят и да я накажат за неподчинението й.

Сега жените и момичетата от Червеното абатство трябва да съсредоточат всичките си сили, да използват цялото древно познание, натрупано през годините, за да се преборят с настъпващото зло, което иска да ги унищожи. Те могат да се уповават само на богинята, на която се молят, Първата Майка, която е създала света и съчетава в себе си трите образа на женското начало и край – Девата, Майката и Старицата. А Мареси, преследвана от собствените си кошмари, трябва да се изправи срещу най-дълбоките си, най-тъмните си страхове, за да прозре истинската си същност и ролята, която й е отредена в живота.

Потопете се в магията на "Мареси" и се оставете да ви пренесе в една друга, омайваща реалност.

В специално видеопослание към българските читатели Мария Турчаниноф разказа как й е хрумнала идеята за Мареси и Червеното абатство: Години преди написването на романа тя посетила фотоизложба със снимки на Света гора в Гърция и монашеската общност, която е там от хиляди години. И през цялото това време на жени и момичета им е било забранено да стъпват там. Докато обикаляла и разглеждала тези снимки, писателката си помислила: "Ами ако съществуваше остров, на който могат да живеят само жени и момичета, а на мъжете не им е позволено да стъпват на него?" Години наред тази идея зрее в творческото въображение на Мария Турчаниноф, докато накрая се ражда романът за Червеното абатство и едно момиче на име Мареси, което е послушница там.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама
Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама