Мемоарите на принц Хари излизат през януари


Мемоарите на принц Хари излизат през януари
Снимка: Getty Images

Противоречивите мемоари на принц Хари ще носят името „Spare“ и ще бъдат пуснати в продажба на 10 януари за 28 паунда. Това беше сензационно разкрито днес, като издателят обеща, че книгата ще разкаже историята му "със сурова и непоколебима честност".

Привличащото вниманието заглавие е намигване към титлата на Хари като „резервен“ принц – за разлика от брат му принц Уилям, който е „наследникът“. Версията на испански език е още по-провокативно – „En La Sombra“ (бел.ред. „в сянката“)

"Развълнувани сме да обявим забележително личната и емоционално силна история на принц Хари, херцога на Съсекс", заявиха от Penguin Random House в Twitter.

На уебсайта на издателството книгата е описана като прозорец към начина, по който принцът е реагирал на смъртта на майка си Даяна преди 25 години, и как се е отразила на живота му след това.

"Със своята сурова, неподправена честност "Spare" е знаково издание, пълно с прозрения, откровения, самоанализ и трудно извоювана мъдрост за вечната сила на любовта над скръбта", заявиха от издателството.

Даяна, принцесата на Уелс, загина в автомобилна катастрофа с висока скорост в Париж на 31 август 1997 г. Великобритания бе потопена в изблик на скръб, който разтърси монархията.

Освен че отказът от титлата се отнася до очевидния стремеж на Хари да води по-прост и не толкова разточителен начин на живот, тя намеква и за статута му на "резерва" на по-големия му брат принц Уилям в ролята му на "наследник" на британския престол.

Хари и Меган шокираха семейството си, като обявиха, че се отказват от кралските задължения и се местят в САЩ в началото на 2020 г. Оттам те започнаха поредица от брутални критики към живота им в институцията, включително твърдения за расизъм и провал на короната да ги подкрепи на фона на непрестанните атаки на таблоидите. Техните публични критики изостриха напрежението с Уилям - с когото, както се съобщава, почти не разговарят - и с баща им, крал Чарлз. Сега Хари и Меган живеят с двете си деца, Арчи и Лилибет, в Санта Барбара, Калифорния.

През юли миналата година Хари обяви, че пише мемоари, в които ще разкрие "грешките" и "научените уроци" в живота си.

"Пиша това не като принца, какъвто се родих, а като човека, в който се превърнах", каза тогава Хари. "През годините съм носил много маски, както в буквален, така и в преносен смисъл, и се надявам, че разказвайки моята история - възходите и паденията, грешките, научените уроци - мога да помогна да покажа, че независимо откъде идваме, имаме повече общи неща, отколкото си мислим."

Той заяви, че е "развълнуван от факта, че хората ще прочетат разказ за живота ми от първа ръка, който е точен и напълно верен".

Но всякакви допълнителни нелицеприятни и откровени забележки - освен тези, които Хари направи по време на интервюто с Опра Уинфри миналата година - за кралското семейство след смъртта на кралицата може да имат обратен ефект.

"Принц Хари се разколебаваше относно съдържанието на мемоарите в различни моменти, казаха пред "Таймс" ръководители на книжната индустрия, запознати с процеса, "и проектът беше забулен в слухове, забавяния и тайни", съобщи "Ню Йорк Таймс".

Хари ще използва приходите от мемоарите, които ще бъдат издадени на 16 езика, за да дари средства на британски благотворителни организации, добави издателят.

Съобщава се, че Хари е получил аванс от 20 млн. долара (18,4 млн. паунда) за книгата като част от сделка за три заглавия на стойност 36,8 млн. паунда. Днес издателят Penguin Random House съобщи, че херцогът е дарил 1,5 млн. долара (1,3 млн. паунда) на детската благотворителна организация Sentebale и 300 000 паунда на WellChild - благотворителна организация за деца с увреждания, на която той е патрон.

На заглавната страница на "Spare" е изобразен Хари, който гледа строго към камерата в кафява тениска. Несъкратената аудиокнига ще бъде прочетена от самия принц.

 

Автобиографията от 416 страници се очакваше да се появи на книжните рафтове тази есен, но се появиха спекулации, че датата е била изместена в знак на уважение след смъртта на кралицата и, както се говори, за да се направят промени в изданието и да се премахнат потенциално вредни материали.

Авторът на книгата Ричард Фицуилямс предположи, че кралското семейство ще бъде "много обезпокоено" от книгата. На кралското семейство не е дадена възможност да види ръкописа преди публикуването, така че няма да може да отговори на нито едно от твърденията чрез своите адвокати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама