Мистичният свят на България: Истории от недрата на фолклора


Мистичният свят на България: Истории от недрата на фолклора
Снимка: Ciela

Има истории, които умеят да съживяват магията и да вдъхват нов живот на приказките, разказвани около огъня.

На пазара се появява новото издание на „Откраднато, обречено, опазено” от талантливата българска писателка и журналистка Искра Урумова, обединяващо трите сезона на една запленяваща самодивска история с непубликувани до момента откъси.

В недрата на българския фолклор се спотайват митове и легенди за враждата между две общества – самодиви и овчари воюват там, където мистични сили властват над хора и природа.

Равновесието в природата е заложено на карта, когато навръх Еньовден красивата самодива Неда се събужда, впримчена в капана на стара магия – тя е пленена от млад овчар на име Марко. Но вместо да отреже косата ѝ и да я обрече на лудост, той я пощадява, защото помни как като дете е бил спасен от нея в момент на смъртна опасност.

Пътищата им се оказват завинаги преплетени и двамата се впускат в опасна игра, в която на карта са заложени не само тяхното щастие, но и краят на съдбовната битка между техните общества и равновесието в природата.

Войната ще продължи три поредни самодивски сезона. И може би само силата на една прокълната любов ще донесе мир.

В над 550 страници Искра Урумова създава свят, изпълнен с тайнства, приключения, лукавство и смайващата красота на българската природа.

Преплитайки фолклорни елементи, реални исторически събития, впечатляващи познания на видовете билки и свещените места у нас, както и изящен повествователен стил, „Откраднато, обречено, опазено” е една съвсем истинска „история за българските чудеса“ – смайваща комбинация от романтична приказка, пътеводител из мистичните кътчета на България и почит към родните традиции.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама