Незавършеният роман на Достоевски в ново издание


Незавършеният роман на Достоевски в ново издание
Снимка: изд. Кръг

Фьодор М. Достоевски е безспорно явление в руската и световната литературна класика. Неподражаемият му стил и дълбоките послания се съдържат във всяка негова дума. Сега излиза ново издание на един позабравен, но незабравим текст на руския автор – "Неточка Незванова", единственият му публикуван незавършен роман. Като самостоятелна книга творбата излиза в България за последно в далечната 1973 г. в превод на голямата преводачка Лиляна Минкова. Точно този превод се публикува и днес. Изящната корица е дело на Виктор Паунов.

Достоевски започва работа по "Неточка Незванова" в смутни за руската империя времена. В този период той е част от кръга на Петрашевски, където на сбирките се дискутират социални теми и се обсъждат възможни държавни реформи. Писателят се вълнува от въпроси като премахване на цензурата и крепостното право. През 1849 г. той публикува първата част на "Неточка Незванова", но не успява да продължи своята работа. Арестуван е и е изпратен на заточение в Сибир по подозрения за конспиративна дейност срещу императора. Там той прекарва десет години, но дори след завръщането си в Санкт Петербург, никога не довършва романа, който първоначално е замислен като обемно и мащабно произведение.

Сюжетно романът обхваща три, хронологично свързани периода от израстването на малката Неточка, която неусетно се превръща в девойка. Ранното си детство тя прекарва в бедност с майка си и своя пастрок, чийто образ оставя трайни следи в съзнанието ѝ. Ефимов – неуспял музикант, е в основата и на една от ключовите теми, които Достоевски е предвидил да разгърне в романа, а именно тази за моралните измерения в личността на артиста като такъв. Малката Неточка е запленена от собствената си представа за пастрока ѝ, на когото тя искрено и по детски отдава сърцето си.

Втората съществена тема, разглеждана в произведението, е за мястото на жената в обществото. Достоевски има намерения да представи Неточка като силна и волева представителка на своя пол, която отказва да позволи на житейските премеждия и обществените предразсъдъци да я сломят. Според някои източници първоначално заглавие на произведението е било "История на една жена".

Макар и незавършен този роман носи изключително силни и вдъхновяващи послания, които са актуални и днес. Сложните отношения между хората са подложени на безжалостна дисекция, а на показ е извадено всичко – от най-красивото до най-страшното. Майсторският стил на гениалния писател превръща и най-тежките думи в наслада за читателя.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама
Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама