Нова книга разказва за Шанел - законодателката на вечната мода


Нова книга разказва за Шанел - законодателката на вечната мода
Снимка: изд. Hybrid Books

От малката черна рокля до емблематичния "Шанел № 5", покорили хиляди мъжки сърца. "ШАНЕЛ" на Ема Бакстър-Райт, която излиза на българския пазар, проследява живота и наследството на една от най-великите модни дизайнерки на XX век.

Родена през 1883 г. в бедно семейство, Габриел Шанел се сблъсква рано с неволите в живота. Отгледана в сиропиталище към манастир, където се научава да шие. На 18 вече работи в шивашко ателие, а вечерите пее в кабаре. Там се среща с милионера Етиен Балсан, който ѝ отваря пътя към лукса, вдъхновил по-нататъшната ѝ творческа дейност. През 1913 г. отваря първия си магазин в Париж.

През целия си живот Коко Шанел неуморно твори, като прави истинска революция в модата. Основополагащ за Шанел е мъжкият гардероб – чрез неговата простота, удобство и прагматизъм създава мекото сако, малката черна рокля, двуцветните дамски обувки, стилните шапки и класическия парфюм "Шанел № 5", за който смесва няколко аромата.

Скандализирала обществото с връзките си с високопоставен германец по време на Втората световна война. Облича звезди и светски личности като Елизабет Тейлър и Джаки Кенеди.

"ШАНЕЛ" разказва не само историята на вечната Коко, но и съдържа множество непоказвани цветни фотографии и скици на модели. Книгата излиза във варианти с твърди и с меки корици.

За автора:

Ема Бакстър-Райт пише за мода в The Face, Just Seventeen и Космополитън. Работила е като стилист и консултант за Channel 4 и BBC 2. Освен за Коко Шанел е написала книга и за Елза Скиапарели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама