Нюйоркската публична библиотека открива новия си сезон с роман на Георги Господинов


Нюйоркската публична библиотека открива новия си сезон с роман на Георги Господинов
Снимка: Жанет 45

Нюйоркската публична библиотека открива новия си литературен сезон с американската премиера на романа "Времеубежище". Дискусията с автора Георги Господинов е на 7 септември от 18:00 ч. с водещ проф. Валентина Измирлиева, дългогодишен професор в Колумбийския университет и медиевист. Следващият участник в литературната програма е Нобеловия лауреат от миналата година Абдулразак Гурна.

През 2017 г. българският писател спечели едногодишен престой в престижния "Кулман център" на Нюйоркската библиотека, събиращ изследователи и писатели от цял свят. Там Господинов започна работата си по "Времеубежище". През пролетта на тази година романът беше издаден в САЩ от издателство Liveright в превод на Анжела Родел.

"Докосващ и интелигентен", писа за книгата "Ню Йорк таймс" в рецензия. "Господинов пише хитроумно, притегляйки внимание върху насилието, което миналото упражнява върху настоящето", пише "Ню Йоркър". Британският "Гардиън" избра българския роман за книга на седмицата.

Нюйоркската публична библиотека е една от четирите най-големи в света с над 53 милиона книги, превърнала се отдавна в една от най-важните културни институции в САЩ.

Другата американска новина е, че Георги Господинов е избраният тази година гост писател на института "Хариман" към Колумбийския университет. В рамките на месец той ще води семинар в един от най-престижните университети, част от т. нар. Бръшлянова лига. Следващата възможност за среща с Господинов в Ню Йорк е на 2 октомври на Бруклинския литературен фестивал, където писателят ще се включи в дискусия, посветена на паметта и времето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама