Отново ще има Зелени библиотеки в парковете на София


Отново ще има Зелени библиотеки в парковете на София
Снимка: iStock

Лятната кампания "Зелени библиотеки" ще се проведе за девети път в парковете на София. Целта е насърчаване на четенето от ранна детска възраст, за общуване и привличане на нови читателски публики

"Зелени библиотеки 2023" стартира на 5 август в Северен парк. Миналата година в парк ";Гео Милев" бяха поставени 2 къщички, от които всеки посетител може да вземе книга за четене и да остави своя. Това лято ще бъдат поставени 2 нови къщички за книги – в Северен парк и Западен парк. Така местата за споделяне на книги в парковете, които Столична библиотека зарежда редовно с интересни заглавия, ще са 11, като 7 къщички се намират на знакови места в природния парк Витоша и в Зоопарка.

Тазгодишната арт програма на "Зелени библиотеки 2023" включва отново срещи с любими поети, интересни тематични изложби и музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в креативни STEM игри, в забавно програмиране с популярните bee-bot и други ботове, да поиграят корейската национална игра Тухо и да направят "фолклорни кукли" от традиционна корейска хартия. С нас ще бъде мобилният ни филиал – Библиобус, който разполага с 1500 тома класически заглавия и съвременни бестселъри и читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Вижте още: Как детето ни да расте с любов към книгите

И тази година Столична библиотека участва в международни дарителски кампании, дарявайки на наши сънародници, живеещи в чужбина, стотици нови книги, учебници и учебни помагала на български език – за Болградската библиотека (Украйна), за НПО Обединени българи в Косово и др.

Продължава обичаната от софиянци инициатива "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Посетителите на "Зелени библиотеки" могат да се включат в буккросинга, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат друга интереснa книга. За децата са приготвени подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта за Столична библиотека, която през 2023 навършва 95 години от създаването си и днес има над 86 000 читатели.

Посетителите на кампанията в парковете ще могат да разгледат няколко документални тематични изложби.

И тази година в столичните паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. В "музикално поетичния десант" ще участват поетите – Иван Ланджев, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Виолета Кунева и др., носителката на наградата Букър – Анджела Родел (вокал), Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), ексатласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара) и др.

За първи път в поетичните четения ще участват финалистите от Втория шампионат по поезия на софийските училища "Млада метафора 2023" – отборите на ЧНГ "Ерих Кестнер" и 91 НЕГ, както и индивидуалната победителка Силвия Алексиева.

В детската арт програма са включени изпълнения на вокалната група "Палави ноти", театралната работилница на Ирен Кривошиева и клуба по спортни танци "Дъга" от школата за сценични изкуства "Essence", Боби Мирчев и Мариана Добрева с любими детски песни и стихове.

Вижте още: 5 книги, които препоръчват на чужденците, за да опознаят България

"Зелени библиотеки" ви очакват от 10:00 до 14:00 часа на:

5 август (събота) – Северен парк

6 август (неделя) – Парк "Заимов"

12 август (събота) – Парк "Гео Милев"

13 август (неделя) – Борисова градина

19 август (събота) – Южен парк

20 август (неделя) – Зоопарк

26 август (събота) – Парк "Света троица"

27 август (неделя) – Природен парк "Витоша"

2 септември (събота) – Западен парк

6 септември (неделя) – Парк "Овча купел"

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама