Романът "Изгаряне" - срещу неправдите в съвременното общество


Романът "Изгаряне" - срещу неправдите в съвременното общество
Снимка: изд. Ентусиаст

Безпощадно прецизен, искрен и дълбоко човешки, дебютният роман на Мега Маджумдар превзема литературния свят още с излизането си през 2020 г. "Изгаряне" е посветен на три удивителни личности, мечтаещи за по-добро бъдеще, чийто живот се променя завинаги след смъртоносна терористична атака в Индия. Книгата получава множество отзиви от различни световни медии и се превръща в едно от най-търсените заглавия в САЩ дни след премиерата си.

Мега Маджумдар е родена и израснала в Колката, Индия. След гимназията заминава за САЩ, където учи в "Харвард", след което завършва магистърска степен по социална антропология в университета "Джонс Хопкинс". "Изгаряне" е първата ѝ книга.

Романът разкрива мрачната реалност зад социалния и икономически растеж на Индия. Животите на тримата главни герои се преплитат след терористична атака, извършена на гарата в Колката, която погубва над сто души. Дживан – млада мюсюлманка от бедняшки квартал – е обвинена за съучастник в престъплението и е хвърлена в затвора, след като публикува антиправителствен коментар във Facebook и получава вълна от нападки.

Съдбата на Дживан е поставена в ръцете на двама души, които могат да гарантират за нейната добросъвестност. Стига това да не бъде в разрив с техните амбиции. Единият от тях е Лавли – темпераментна хиджра, която мечтае да стане звезда в Боливуд. Тя може да предложи алибито, което ще оневини младата мюсюлманка, но на каква цена? Другият е бившият учител по физическо на Дживан. Той е напът да направи кариера в редиците на националистическата партия, но неговото издигане скоро се оказва тясно свързано с участта на момичето.

Напрегната, провокираща и всепоглъщаща от началото до самия финал, "Изгаряне" се противопоставя на класовите неравенства, предубежденията, лицемерието и кара читателите да се замислят какво означава да имаш амбиции и мечти в общество, сблъскващо се ежедневно с корупция и политически екстремизъм. Това е книга за нашето време, но актуална за всички времена...

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама