Романът "Пианистката" ни среща с непознатата, но гениална Клара Шуман


Романът "Пианистката" ни среща с непознатата,  но гениална Клара Шуман
Снимка: изд. Емас

"Музиката е въздухът, който дишам." – Клара Шуман

Надали би могъл някой да определи по-точно живота и същността на тази велика жена освен нея самата в това кратко изявление. Останала известна до днес най-вече като съпругата на Роберт Шуман и почти неизвестна с нейните лични постижения като изпълнителка и композиторка, а всъщност е едно от най-големите имена на XIX век. Пианистка, извоювала си правото да бъде личност в борба с гениалния си съпруг, пианистка, чиито концерти са били събитие в най-големите зали на Европа. Истината за Клара Вик, по мъж Шуман, и за нейната борба за творческа идентичност проследява книгата "Пианистката", новото издание в поредицата "Бунтарки" на издателство "Емас".

За книгата:

Лайпциг, 1835-а. Шестнайсетгодишната Клара Вик се е завърнала от петмесечно турне в Европа. Обявена още от малка за дете чудо, младата пианистка е свирила пред препълнени салони, съпровождана от баща си, музикалния педагог Фридрих Вик. За публиката Клара и Фридрих изглеждат като двойка, движена от пълна хармония. Но съвсем не е такава действителността – баща и дъщеря са в раздиращ конфликт. Причината – Клара е влюбена, а баща ѝ не е съгласен тя да се обвързва толкова рано. Още повече за този – вярно, изключително надарен, - ала напълно непригоден за живота Роберт Шуман.

А Клара е наследила от баща си не само музикалния талант, но и упоритостта, и е решена да се бори до победа.

***

Клара и Роберт отдавна са семейство. След публичен скандал и съдебен процес младата музикантка е постигнала своето. Но дали мечтаният брак е донесъл мечтаното щастие?

Спохождана от бременност след бременност, измъчвана от постоянно безпаричие, Клара трябва да намира средства за живот, но съобразявайки се с величието на съпруга си, величие, което трудно понася претенциите за собствено развитие на човека до себе си... И все пак... В непосилна битка с егоизма, типичен за гения, и с мизерните условия на живот тази крехка жена отстоява своята независимост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама