Стивън Кинг за "Деветият дом": Най-доброто фентъзи, което съм чел от години


Стивън Кинг за "Деветият дом": Най-доброто фентъзи, което съм чел от години
Снимка: Егмонт

Лий Бардуго е американска писателка, която българските читатели вече познават със завладяващите, епични фентъзи романи от вселената Гриша. По романите предстои сериал на Netflix, като една от главните роли в него играе българският актьор Юлиян Костов. Романът на Бардуго "Деветият дом" излезе в края на 2019 г. и е първият ѝ роман за възрастни. Също като предходните книги на писателката "Деветият дом" се превръща в световен бестселър, отнасяйки и престижната награда за най-добро фентъзи за 2019 г. на сайта Goodreads.

Стивън Кинг определя "Деветият дом" като "най-доброто фентъзи, което съм чел от години!" и допълва "въображаемият обхват на Бардуго е брилянтен и тази история, пълна с шокове и обрати, е невъзможно да не те увлече".

Романът е базиран на факти за един от най-елитните американски университети – Йейлският университет и традициите на Бръшляновата лига. Галакси "Алекс" Стърн е може би най-необичайната личност сред първокурсниците в "Йейл". Отгледана в покрайнините на Лос Анджелис от майка хипарка, Алекс отпада рано от училище и навлиза в свят на наркодилъри, престъпници и безперспективност. На двадесет години тя е единствената оцеляла след ужасяващо неразкрито убийство. Някои биха казали, че е заплюла на собствения си живот, но на болничното легло, Алекс получава своя втори шанс – да се запише за един от най-елитните университети в света. Нейните мистериозни благодетели ѝ възлагат да наблюдава дейността на тайните общества в Йейл. Добре известно е, че тези осем "гробници" без прозорци създават бъдещите богати и влиятелни личности – от най-значимите политици до най-големите играчи на Уолстрийт и в Холивуд. Но техните окултни дейности се оказват по-зловещи и по-необикновени, отколкото което и да е параноично въображение би могло да си представи.

***

Лий Бардуго е №1 в листата на "Ню Йорк Таймс" за най-продавани автори на фентъзи романи. Тя е създателката на вселената Гриша. С над един милион продадени екземпляри, нейната вселена обхваща поредиците "Сянка и кост" и "Шест врани" (издадени на български), както "Белязания цар" с предстояща българска премиера през октомври. Лий е родена в Лос Анджелис, завършва именно Йейлския университет. Работила е в рекламата, а също като журналист и дори като гримьор. По настоящем живее в Холивуд, където понякога може да бъде чута да пее в нейната музикална група.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама