"Съпружеска любов" - за разочарованието в брака


 "Съпружеска любов" -  за разочарованието в брака
Снимка: изд. Рива

В творбата си "Съпружеска любов" Алберто Моравия изследва разочарованието и неудовлетворението, които могат да възникнат в брака и начините, по които обществените норми и очаквания могат да повлияят на личните взаимоотношения.

Чрез преживяванията на главната героиня авторът разглежда темите за желанието, страстта и човешката нужда от връзка и реализация. Романът остава сред класиките на италианската литература и е смятан за едно от най-добрите произведения на Моравия.

Още за книгата

Силвио, богат италиански дилетант, и съпругата му Леда решават да се преместят в провинцията и да се откажат временно от секса, за да има той сили да напише успешен роман. Но всичко се обърква – литературната амбиция на Силвио е твърде голяма за второразредните му дарби, а Леда е страстна жена. Тази летлива атмосфера се подпалва, когато тя обвинява Антонио – местния бръснар, който идва всяка сутрин, за да обслужва Силвио – в опит за посегателство срещу нея. Съпругът ѝ твърдоглаво отказва да го уволни, а скандалът и последствията от него поставят любовта им на изпитание.

За автора

Алберто Моравия е италиански писател от световна класа, наричан "бащата на италианския неореализъм". Творчеството му се отличава с разказваческо майсторство и жив диалог. Първият му роман "Безразличните" е издаден, когато Моравия е на 22 години. По това време в Италия на власт вече е Бенито Мусолини. Романът не е приет добре от официалната критика и власт, в резултат на което е забранен, а Моравия се укрива няколко месеца. Спасяват го настъплението на американската армия през 1944 година и краят на Втората световна война.

Веднага след войната издава няколко романа, най-известният сред които е "Римлянката". Моравия, който вижда в жената по-висше създание от мъжа, създава много силни женски образи. В романите си често изследва отношението между любовта и секса, като заявява, че сексът е убиец на любовта. Други негови книги нападат дясната политика, фалшивото морализаторство и корупцията.

През 1952 година творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети прочути филми като "Чочарка", "Конформистът" и "Римлянката".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама