"Замъкът на Холивуд" - за крайностите, на които са способни, копнеещите за слава


"Замъкът на Холивуд" - за крайностите, на които са способни, копнеещите за слава
Снимка: изд. Кръг

Съзвездие от знаменитости марширува в новия неустоим роман, посветен на холивудския блясък и суета. "Замъкът на Холивуд" е литературният дебют на френския телевизионен водещ Оливие Мин, с който той ни пренася в Лос Анджелис – град на безспирни партита, пълен с хора, готови на всичко, за да успеят.

За да въвлече в творбата си някои от най-големите имена от шоубизнеса, Оливие Мин поставя в центъра на своя разказ прочутото шато "Мармонт". Действително съществуващо място, този бароков и разпуснат, елегантен и либертариански хотел е построен във време, когато околностите все още са били обитавани само от койоти. Издигнат е по подобие на френския замък Амбоаз – една от атракциите на река Лоара. Сменило много собственици, няколко пъти на ръба на фалита и разрухата, шатото е неизменна забележителност на Холивуд, а работещите в него спазват само един закон – пълна дискретност.

През лятото на 1958-а, години след като е превърнала "Мармонт" в труднодостъпна обител, именитата му управителка и звезда на нямото кино Абигейл Феърчайлд се завръща в хотела. Присъствието ѝ озадачава всички. Те са наясно с нейния труден характер и хаплив език, но не и с мотивите ѝ да се появи отново. Случайната ѝ среща с младия Уейн Корнуол връща на героинята вкуса към един забравен живот. Красавецът, доскоро скитал из хълмовете на Холивуд, сега има късмета да стигне до легендарното шато. Той напомня на Абигейл за хора и събития от миналото, затова тя решава да го образова и подготви за опасностите, които крие Меката на киното. Тук всеки ден мнозина са на крачка от успеха, докато други свършват на дъното на някой каньон.

В "Замъкът на Холивуд" измислицата се смесва с реалността. Прочутите обитатели нa шато "Мармонт" дефилират в странни и нелепи ситуации от 30-те до 80-те години на миналия век. Виждаме Джеймс Дийн да скача през прозорци, Джим Морисън да се разхожда и да пада от покриви, а Дюк Елингтън да броди из коридорите нощем, докато "нанизва" своите музикални композиции. В хотела звездите търсят вдъхновение и отдих, но понякога и убежище. Както е с Джийн Харлоу – легендарната блондинка от 30-те, на която дори Мерилин Монро завижда. Авторът разказва нейната трагична история от друг ъгъл: изравяйки от архивите смъртта на втория й съпруг, той пита дали в действителност става дума за самоубийство, или истината е друга.

Звездното пътуване стига до 80-те години, когато многообещаващият актьор и комик Джон Белуши намира смъртта си именно в шатото. Читателите проследяват неговите приятели Робърт де Ниро и Робин Уилямс из прословути холивудски ресторанти и барове до дискретни апартаменти в "Мармонт", където момичетата и дрогата са в изобилие.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама