10-те най-активни вулкана на Земята (ВИДЕО)


10-те най-активни вулкана на Земята (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Малко природни елементи са толкова заплашителни като вулканите. Спящи те изглеждат спокойни и живеят в съвършена хармония с човешкото съществуване, докато силата на природата не реши да изплува с бруталност от вътрешностите им в спектакъл, който едновременно ужасява, разрушава и очарова. Не е изненадващо, че има много дестинации, които използват вулканичната си дейност като една от своите туристически атракции (например Исландия или италианския регион Сицилия).

Специализираното списание за туризъм и пътешествия Viajar описва десетте най-активни вулкана на земното кълбо.

1. Килауеа, най-активният вулкан на Хаваите

Разположен в националния парк Хавайски вулкани, Килауеа се превърна в един от най-активните вулкани в света. С надморска височина от 1247 метра, тази формация е изригвала безброй пъти, откакто има исторически записи в края на 18 век.

Районът е защитен като обект на ЮНЕСКО за световно наследство и благодарение на относително кротката природа на хавайските вулкани се е превърнал в основна туристическа атракция.

2. Етна, един от най-известните вулкани в света

1971, 1981, 1991, 2002, 2004, 2007, 2012, 2018, 2020, 2021 ... Това са датите на няколко от най-новите изригвания на Етна. Някои от тези епизоди са били с по-ярък характер, а други ограничени до изхвърлянето на газови облаци. По един или друг начин истината е, че Източна Сицилия е дом на един от най-активните вулкани в света.

3 Нирагонго, огромен вулкан, висок почти 3500 метра

Демократична република Конго е дом на друг от най-активните вулкани в света. Височината му е 3470 метра и е част от националния парк Вирунга. Тази африканска формация се откроява със своето езеро от лава, огромен магматичен басейн, който достига 230 метра в диаметър.

Въпреки че непрекъснатите войни в тази област затрудняват работата на вулканолозите, се смята, че нивото на тяхната опасност нараства и ще достигне своя връх между 2024 и 2027 г.

4. Стромболи, чисто зрелище за сетивата

Стромболи е малък остров с вулканичен произход, разположен в Южна Италия. Тук има действащ вулкан, превърнал се в туристическа атракция в Тиренско море. От близките градове като Липари, Месина или Милацо е възможно да вземете лодка, за да разгледате водите на този остров. Най-голямата изненада ви очаква през нощта, когато можете да видите как лава блика от вулкана надолу по склона, известен като Sciara del Fuoco.

5. Ел Фуего и връзките му с испанското завоевание

Един от най-активните вулкани в света се издига в Южна Гватемала. Неговите изригвания са продължителни и много известни. Всъщност, според някои текстове от 16-ти век се смята, че испанския завоевател Педро де Алварадо е дошъл да види едно от тези изригвания около 1524 г. Според историческите записи, вулканът е изригвал около 20 пъти от този момент .

6. Гелдингардалур и продължаващата вулканична дейност на Исландия

Исландия е една от първите страни, които се появяват в съзнанието на мнозина, когато човек мисли за вулканични земи. Кой не помни изригването на Ейяфятлайокутъл през 2010 г.? Неговите емисии на дим и пепел причиниха парализа на въздушното пространство в голяма част от Северна Европа. Но има много други примери за подобни изригвания.

Долината Гелдингардалур се откроява със своя вулканичен характер. В допълнение, това е място от особен интерес за вулканологията, тъй като изригването му през 2021 г. беше първата емисия на магма на полуостров Рейкянес от почти 800 години. Вероятно началото на нова ера в този район на страната.

7. Връх Ясур, най-достъпният активен вулкан в света

Вануату, принадлежаща към Океания, е страна, съставена от много острови. В Танна се намира планината Ясур, която си е спечелила прозвището на най-достъпния активен вулкан в света. Причината? От една страна, размерът му, тъй като е висок едва 361 метра. От друга страна, широкото ниво на изучаване на района.

Местното правителство е създало система от нива на тревога, за да предупреди туристите кога е най-доброто време да посетят този вулкан и безопасно да наблюдават изригването на магма от земята.

8. Природен парк Кумбре Виеха и изригването на Ла Палма

Канарските острови са се образували преди милиони години поради различни явления от вулканичен произход, като източните са най-старите, а западните са най-новите. Поради тази причина Ла Палма и по-специално зоната на природния парк Кумбре Виеха е едно от местата с най-голяма вулканична активност в Испания.

Изригването, което се случи в последните месеци е половин век след изригването на Тенегиа, което също се случи в планинската верига Кумбре Виеха. Това доказва че остров Ла Палма е много жив във вътрешността си. Лошите земи (както са известни потоците от втвърдена лава), които образуват тези изригвания, са едно от най-типичните места в архипелага.

9. Вулкан Колима, един от най-активните в Мексико

Мексико също е земя на вулкани. Вулканът Колима, който достига 4000 метра надморска височина, е ярък пример за това. В допълнение към изригванията на лава, които са се случили в различни скорошни времена, неговата продължителна дейност се вижда в многобройните му емисии от струйки дим и пепел. Заедно с Попокатепетъл, той е посочен като един от най-опасните вулкани в Латинска Америка.

10. Сакурадзима, символ на Япония

Сакурадзима, разположен пред град Кагошима, е друг от най-активните вулкани в света. Има не стотици, а хиляди изригвания, които са се случили в тази част на Япония през последните десетилетия. Въпреки че по време на пиковите периоди районът е затворен за туристи и местни жители, за да се избегнат инциденти, по време на „вулканично спокойствие“ е възможно да посетите това място и да се насладите на неговите туристически пътеки.

Като любопитство трябва да се каже, че до 1914 г. този вулкан е бил на изолиран остров. Изригването през тази година го присъединява към Кюшу, създавайки настоящия полуостров Осуми.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама