14 интересни факта за бременността


14 интересни факта за бременността
Снимка: iStock/Guliver

Представяме ви няколко много интересни факти за бременността:

Най-дългата регистрирана бременност е 375 дни. Според запис от 1945 г. в списание Time, жена на име Б.Хънтър е родила в Лос Анджелис почти 100 дни след средната 280-дневна бременност.

Една от най-кратките регистрирани бременности, при които бебето е оцеляло, е само 22 седмици.

Най-възрастната регистрирана жена, която е имала бебе, е на 66 години.

Обемът на кръвта в тялото по време на бременност се увеличава с 40%-50%. Това увеличение помага за допълнителния кислород, необходим за поддържане на здравословна бременност.

Матката може да се разшири значително по време на бременност. През първия триместър е с размерите на портокал. До третия триместър се разширява до размера на диня.

Бъдещите майки могат да започнат да произвеждат кърма 14 седмици след началото на бременността.

До третия триместър развиващото се бебе може да разпознае гласа на майка си от утробата.

Около 1 на всеки 2000 бебета се раждат със зъби.

Осем – Това е най-големият брой бебета, родени живи от една майка. През 2009 г. Надя Сюлеман ражда шест момчета и две момичета в калифорнийска болница.

Около 32 души на всеки 1000 са близнаци.

Бебетата могат да плачат в утробата. Изследователи са открили израз на недоволство в ултразвука, започнал само в 28-ма седмица.

Много бременни жени в Китай избягват студени храни, като сладолед и диня. Те предпочитат топли напитки, като чай и супа, вярвайки, че бременността е от „студен” характер и че горещите течности помагат за балансиране на ин и ян. Няма доказателства в подкрепа на това твърдение, но това все още е обичайна културна практика.

В Япония бременните жени могат да получат значка, която да сложат на чанта или да закачат на дрехата си. Идеята е пътуващите във влакове и автобуси да виждат значката и да предлагат местата си дори когато жената е в ранна бременност и все още не е забележимо.

През 1879 г. се ражда най-тежкото бебе, то тежи почти 10 кг.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама