3 интересни неща, които трябва да знаете за кулинарията на Афьонкарахисар


3 интересни неща, които трябва да знаете за кулинарията на Афьонкарахисар
Снимка: iWoman

Ако сте били в съседна Турция, сме сигурни, че сте останали очаровани от кулинарията на тази страна (а и от гостоприемството). И тъй като повечето българи посещават предимно Одрин, Истанбул и морските курорти, днес ще ви запознаем с района на Афьонкарахисар. Не само можете да научите повече за древната фригийска цивилизация, но и да опитате от местните специалитети.

Афьонкарахисар (също познат и като Афион), главният град на областта, е дом на много цивилизации. Той има значителен потенциал за гастрономически туризъм, благодарение на което е в Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО.

Ето и 3 интересни неща за кулинарията в района на Афьонкарахисар:

1. Супата е на почит

За турците супата е задължителен елемент от менюто им. Затова не се изненадвайте, че дори на закуска я сервират. Има различни рецепти, но най-много ни впечатлиха тези с кисело мляко. Затова днес ще ви покажем как да си приготвите супа с гьоче тархана.

Какво е гьоче тархана:

В Афьонкарахисар обеленото и натрошено жито се нарича göce (гьоче). Гьоче тарханата се приготвя през летните месеци, като се смесват цедено кисело мляко и гьоче, оставя се да престои една нощ, след което се оформя върху кърпа и се суши. Тази тархана, уникална за Афьонкарахисар, се предлага във всеки дом през зимата.

Необходими продукти:

1 чаша гьоче тархана (130 г)

2 чаши топла вода (500 млl)

4 чаши вода (1 л)

2 супени лъжици каменна сол (10 г)

1 чаена лъжичка мента (2 г)

1 чаена лъжичка смлян пипер (2 г)

1 супена лъжица масло (15 г)

Начин на приготвяне:

Гьоче тарханата се накисва предварително за 5-6 часа в две чаши топла вода. Омекналата тархана се слага на котлона, добавят се 4 чаши вода и се разбърква с дървена лъжица. Посолявате и варите на умерен огън. Червеният пипер и джодженът се запържват в маслото и се изсипват в супата.

На снимките: Frigya Organik Koy Evi, където можете да опитате типичната за района супа и да се насладите на традиционен интериор и красиви гледки.

2. Мак

Макът е продукт, идентифициран с Афьонкарахисар. Името на града Афион (Опиум-Афион) идва от това растение, което расте в региона. Традиционно отглежданият мак е от вида Papaver Somniferum L.. Papaver означава мак на латински, а Somniferum - "сънуване" или "сънотворно". В Турция макът е предимно Papaver Somniferum ssp. Отглеждат се сортове Anatolicum с бели и лилави цветове. 

Черупките на растението мак се използват в производството на морфин и неговите производни, а семената в производството на маково масло или макова паста. Освен това маковото семе се използва в ястия и сладкиши без никаква обработка. В Афьонкарахисар има три вида маково семе: жълто, бяло и черно.

Ето как да си приготвите традиционен за района катмер:

Необходими продукти:

640 г брашно,

220 мл олио

50 г телешка мас

1 чаена лъжичка сол

250 г паста от мак

Начин на приготвяне:

Добавете телешката мас към олиото и загрейте, докато се разтопи. Разбъркайте маковата паста с малко олио и оставете настрана. Смесете брашното със солта и топлата вода, месете до получаването на средно гъсто тесто. Покрийте с влажна кърпа и оставете да почине.

Разделете тестото на големи топки и разточете с точилка. Върху нея разпределете готовата смес от олио и мак. Навийте тестото на руло и нарежете на малки парчета. Получените парчета отново разточете с точилка с диаметър около 30-35 см. Печете ги на сгорещена плоча или в тефлонов тиган, като обръщате от време на време, намазвайки с олио, докато се зачервят.

Снимките са заснети на ежегодния Гастро Афион Фест, на който могат да се опитат голямо богатство от турски специалитети, като голяма част от тях се приготвят на място. Събитие, което със сигурност трябва да посетите, ако сте в района. 

3. Телешко месо

Както може би знаете, мюсюлманите не консумират свинско месо по религиозни причини, затова често в тяхната кулинария ще срещнете телешко. То се използва както за направата на популярните у нас дюнер кабапи, така и за различни месни ястия, които биха задоволи и най-големите чревоугодници.

Афион кабапът е ястие, което се сервира по специални поводи (и не само). Възможно е да срещнете това ястие и на масите за ифтар, поради тази причина се нарича още "Рамадан Кебап". В миналото се е използвал стар картофен хляб, днес той се сервира върху пита, наречена пита кебап, която се омекотява със сока на месото.

Необходими продукти:

1000 г телешко на кубчета

2 пита кебап

¼ връзка магданоз

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязаното на кубчета месо се пече до поемане на водата от него. Долейте вода, колкото да го покрие, посолете и продължете да готвите.

Питата се нарязва на квадратни. По желание можете да се затоплите във фурната. Водата от свареното на кубчета месо се отцежда. Месният бульон се използва за овлажняване на питата, след което се слага върху съда за сервиране. След като наредите върху него изпеченото месо, поръсете с черен пипер и нарязан магданоз и сервирайте.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама