По следите на древната фригийска цивилизация (СНИМКИ)


По следите на древната фригийска цивилизация (СНИМКИ)
Снимка: iWoman

Ако сте пътешественици по душа, днес ще ви запознаем с една много интересна цивилизация, живяла на територията на днешна Турция. Става въпрос за фригийците. 

Фригийското политическо превъзходство започва в Анатолия от 750 г. пр. н. е. нататък. Гордий е първият цар на фригийците. Поради тази причина тяхната столица, близо до Анкара, е наречена Гордион.

Макар че фригийците отдавна се изчезнали, днес можете да разберете повече за тях, ако посетите Фригийската долина. Тя е известна като втората Кападокия, тъй като силата на вятъра и водата са оформили приказен пейзаж във вулканичните скали, където са издълбани и впечатляващи свещени монументи в чест на тяхната богиня Кибела.

Фригийската долина, с останки от 3000-годишната цивилизация, е голяма област, която се простира в централните анадолски и егейски региони - в границите на днешните провинции Ескишехир, Кютахия и Афион. Това е огромна територия със скални фрагменти и древни руини, носещи следи от фригийската цивилизация. Със своите скални паметници, селища и гробници, храмове на открито, тя е сред десетте най-красиви долини на Турция. Добавена към предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство, Фригийската долина чака да бъде посетена от всеки човек, който е изследовател по душа.

Вижте още: 5 места, които да посетите в Истанбул, ако обичате изкуство и история

Кратка история на фригийците

Фригийците са били древен индоевропейски народ, който е говорел език, подобен на гръцкия. Според гръцки историци около 1200 г. пр. н. е., при падането на Хетската империя, фригийците мигрират от Тракия към анадолското плато. До 8 век пр. н. е. възниква Фригийското царство със столица Гордион.

Фригийската империя преживява своя разцвет при своя прочут цар Мидас. Той е най-известен в митологията със способността си да превръща всичко, до което се докосне, в злато. Според легендата той се помолил на бог Дионис за това и той сбъднал желанието му. Проблемът бил, че и храната, и напитките ставали от злато, затова Мидас му се помолил да му се вземе тази дарба обратно. Дионис го посъветвал да се изкъпе в река Пактол, където дарбата му изчезва, а реката станала най-богатата на злато река в Мала Азия. След време това започнало да се нарича докосването на Мидас.

Империята на фригийците приключила, когато била нападната от кимерийците, около 690 г. пр.н.е.

Културата на фригийците, както се вижда от техния храм в Айзаной (Чавдархисар) и изсечените в скалите храмове във Фригийската долина, се основава на гръцката култура, но със силни неохетски и урартски влияния.

Вижте още: Обичате зехтин? 4 места, които трябва да посетите в Турция

Няколко места, които да посетите във Фригийската долина

Както вече ви споделихме, Фригийската долина се разпростира на голяма площ, затова ще споменем някои от най-забележите места, на които можете да отидете. Най-препоръчителното време е през пролетта и есента. 

Гордион

Гордион, древната столица на фригийците, се намира на 80 км от днешна Анкара. Близо до града е древният Царски път, който е бил използван като търговски път в региона. Има много могили, около 100, в непосредствена близост до Гордион, но основната атракция е голямата надгробна могила, кръстена могилата на Мидас, с височина над 50 м. Тя датира от около 740 г. пр. н. е. и е построена, за да покрие гробницата на фригийски цар. Първоначално се смятало, че става въпрос за самия Мидас, който се е самоубил през 696 г. пр. н. е. по време на войната с кимерийците. По-късно се установява, че заради възрастта на гробницата вероятно става въпрос за Гордиас, бащата на Мидас. Вътре се влиза по дълъг 140 м тунел, изграден при разкопаването на могилата, направено от американска експедиция. В началото можете да видите какви артефакти са открити в гробницата - стотици бронзови съдове и фибули, изящни мебели от дърво. В момента те са намират в Музея на анатолийски цивилизации в Анкара.

Нещо, което ще ви впечатли - дървената гробница е най-древната дървена постройка, достигнала до наши дни.

Стените и монументалните структури на ранния фригийски дворец се открояват като уникални примери в Анадола за този период.

През септември 2023 Гордион беше официално включен в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. 

Град Мидас

В турската провинция Ескишехир се намира един археологически обект, наречен Язълъкая, което буквално означава "написан камък". Мястото е известно и като града на Мидас, второто най-важно селище за фригийското царство след столицата Гордион. То не е било използвано за живеене, а за религиозни цели. Археологическият обект обхваща площ от 650 метра дължина и 320 метра ширина.

Това, което първо ще ви впечатли, е огромната 17-метрова скала, която има красива украса, приличаща на лабиринт и надписи на фригийски, които споменават Мидас и се датират от около 8-6 век пр. н. е. Археолозите предполагат, че там се е намирала статуя на почитаната от фригийците богиня Кибела. Тя е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

Срещу паметника стои масивна скална формация, наречена Kırkgöz Kayalıkları (Скалата на четиридесетте очи), която е била използвана в по-късни периоди като некропол.

Посещението на града на Мидас отнема поне един час. Предлага невероятни гледки, минава се през някои стръмни стълби, водещи до огромни цистерни.

Има и недовършен монумент, по-малка версия на стената на Мидас, която дава на учените представа за техниките, използвани от фригийците при направата на техните скални паметници.

Аязини

Древното селище Аязини, Афьонкарахисар, също е едно от местата, които със сигурност трябва да посетите, ако искате да разберете повече за фригийската цивилизация. Наскоро там беше открит и модерен културен център, в който можете да научите за фригийската цивилизация с помощта на интерактивни стени, да изгледате специално заснетия документален филм и да си направите снимка за спомен на фона на някое от древните им селища.

Обикаляйки Аязини, ви препоръчваме да посетите скалната църква, направена от ранните християни. 

Можете да видите и това, което се смята за първия апартамент в света. Там дъщерята на Мидас, Суна, е живяла, след като се върнала от лековитите води на Газлъгьол, където отишла, за да намери лечение на своята болест. Смята се, че в апартамента се намира и най-старата тоалетна в света - в турски стил (с клекало).

И след като разгледате скалните жилища, гробници и светилища, можете да се разходите из сегашния град Аязини. В него има китни кафенета и туристически атракции, привличащи посетителите. 

Асланкая, наричан още Лъвската скала

Скалният паметник датира от средата на шести век пр.н.е. и е в чест на богинята Кибела. Издълбан е в 15-метрова скала с вулканичен произход. Резбованата фасада на югоизточната му стена е с височина над 7 метра и ширина 6,6 метра и наподобява входа на храм. Триъгълният фронтон в горната част на фасадата е украсен с барелефни фигури на два сфинкса. В центъра на фасадата има ниша, която е съдържала статуя на Кибела, оградена от две фигури на лъвове. За съжаление статуята на Кибела е унищожена от вандали през 1994 г. По стените отстрани на фасадата има допълнителни декорации. От дясната страна има голям нисък релеф на лъв, изправен на задните си крака.

Замъкът Авдалаз

Той е от византийския период, издълбан във вулканична скала и прилича на апартамент - с различни стаи, цистерна на първия етаж. Когато влезете вътре се откриват невероятно красиви гледки към района.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама