3 юли бе регистриран като най-горещия в историята на света


3 юли бе регистриран като най-горещия в историята на света
Снимка: iStock/Guliver

Понеделник, 3-и юли, е най-горещият ден, регистриран в света, по данни на американските Национални центрове за прогнози за околната среда, съобщи Ройтерс.

Средните глобални температури вчера са достигнали 17,01 градуса Целзий. Това подобрява рекорда от 16,92 градуса Целзий от август 2016 г.

Светът е обхванат от горещи вълни. Южните части на САЩ от седмици страдат от жеги. В Китай температурите са над 35 градуса Целзий. В Северна Америка те достигат почти 50 градуса.

Вижте още: 8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора

Дори в Антарктида, където е зима, са регистрирани ненормално високи температури. Украинската полярна база "Вердански" неотдавна отчете рекордните за нея 8,7 градуса Целзий.

"Това не е постижение, на което да се радваме", каза Фридерике Ото от Института "Грантам" за изследване на климата, климатични промени и околна среда към Имперски колеж в Лондон."Това е смъртна присъда за хората и екосистемите."

Според специалисти причина са промените в климата, съчетано с появяващия се Ел Ниньо.

"За съжаление, това обещава да бъде само първият от поредица от нови рекорди, поставени тази година, тъй като нарастващите парникови емисии, в съчетание със засилващия се феномен Ел Ниньо, предизвикват нови пикове на температурите", казва Зик Хаусфатер, изследовател в "Бъркли Ърт".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама