4 неща, които да НЕ правите по време на земетресение


4 неща, които да НЕ правите по време на земетресение
Снимка: iStock

Земетресенията, които са едни от най-силните и страшни природни явления на планетата, могат да възникнат навсякъде и по всяко време. Въпреки че има твърде малко начини за предсказване на предстоящо земетресение, знанието как да действате и какво да НЕ правите никога, може да ви спаси живота. Днес ще обърнем внимание на втората категория.

1. Не надценявайте бързите си реакции

Не, да сте подготвени не значи да „дърпате дявола за опашката“. Планирайки предварително, хората могат да бъдат готови за пожар, липса на комунални услуги и други потенциални рискове.

Въпреки че не можем да спрем движението на земята, можем да направим разумен избор за това къде живеем, как е построен домът ни, как сме обзавели и комплектите за спешни случаи, които държим под ръка.

Според Червения кръст те трябва да съдържат задължително 2 бутилки вода, дълготрайна храна като ядки или барчета, фенерче - радио с батерии, комплекти за първа помощ, лекарства, многофункционален инструмент, копия на лични документи (подходяща медицинска информация, нотариален акт/договор за жилище, паспорти, удостоверения за раждане и застрахователни полици), мобилен телефон със зарядно, загряващо фолио.

2. Не се крийте под рамката на вратата и между високи мебели

Земетресението може да премести почти всичко, дори големи и тежки предмети. Повечето наранявания и щети са причинени от падащи или летящи предмети, а не от срутващи се сгради. Преместването на мебели като библиотеки далеч от легла, дивани и други места, където хората седят, спят или прекарват много време, може да предотврати проблеми.

3. Не тичайте навън

По време на земетресение спрете и се покрийте. Изследванията показват, че тичането навън е погрешно нещо, защото прозорците, фасадите и архитектурните детайли често са първите части на сградата, които се срутват. За да стоите далеч от тази опасна зона, останете там, където сте и се отдалечете от външните стени. Сядането на пода предотвратява риска от лошо падане.

4. Не се обаждайте по телефона

Освен при спешен случай, по-добре е да изпратите текстово съобщение, отколкото евентуално да прекъснете линиите, необходими за спешни повиквания. Все пак имайте план за спешни комуникации, преди да възникне извънредна ситуация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама