4 причини, поради които кучетата имат мокри носове


4 причини, поради които кучетата имат мокри носове
Снимка: Pixabay

Като собственик на куче вероятно сте забелязали, че носът му обикновено е мокър. Мокрият нос често се смята за знак, че кучето е здраво. Но ето какви са причините за това състояние:

Облизват носовете си по навик

Някои кучета имат навика да облизват носовете си. Може да има различни причини, поради които любимецът ви прави това, но най-честите са, защото носът му е мръсен и то иска да го почисти – ако кучето ви обича да рови и да пъха носа си в мръсотия, то вероятно ще го оближе, за да го почистите. 

Да се ​​охлади

Вероятно вече знаете, че кучетата не могат да се охлаждат като хората с помощта на потните жлези. За да се охладят, дишат учестено. Но кучетата имат малък брой потни жлези в муцуните и лапите си. Е, малки количества пот излизат от носовете им, когато трябва да се охладят, като по този начин контролират телесната си температура.

Те събират аромати

Влажният нос помага на вашето куче да улавя по-добре миризми от околната среда. По този начин те могат по-лесно да проследят определена миризма, която им е интересна.

Абсорбция на влага

Ако имате куче, което обича много да души, носът му може да е постоянно влажен поради влажността на околната среда. Носът му е в състояние да абсорбира влагата в стаите.

Кога трябва да се притеснявате?

Прекалено влажният нос при кучета може потенциално да показва някои здравословни проблеми. Разбира се, това не винаги е така, но за безопасността на вашия любимец е най-добре да знаете кога да се притеснявате и да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Най-лесният начин е да видите дали кучето има слуз. Ако то започне да произвежда повече слуз, това може да е знак, че нещо го притеснява. Трябва също да се свържете с вашия ветеринарен лекар, ако слузта промени цвета си, като например - зелена или жълта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама