5 ситуации, в които се критикувате без причина


5 ситуации, в които се критикувате без причина
Снимка: iStock/Guliver

Често хората са твърде критични към себе си и това може само да повлияе негативно. Никой не е перфектен и всички правим грешки. Някои хора разбират това, но други са прекалено критични и постоянно се обвиняват. Разберете дали сте един от тях:

1. Наричате грешките на другите хора глупави и разбираеми, но не приемате своите

Всички ние понякога се държим глупаво. Забравихте да затворите пасатора и сте боядисали стената. Не е кой знае какво. Ако приятел беше направил това, щяхте да се смеете заедно, но сега просто не можете да си простите. Опитайте се да си представите някой друг на ваше място и разберете, че толкова малко нещо не заслужава вниманието ви.

2. Критикувате себе си, след като поправите грешката

Нарекли сте колегата си с грешно име в кореспонденцията, разбрали сте това и сте изпратили извинително писмо. Но непрекъснато се упреквате за тази малка грешка, по цял ден мислите за това. И ако след второто писмо просто признаете, че инцидентът е приключил, всичко ще бъде наред. Ролята на вината се крие във факта, че вземате мерки за коригиране на ситуацията и не повтаряте грешките.

3. Ако някой ви обвини в нещо, вие веднага поемате вината

Например: колега не е подготвил своята част от доклада, защото не сте му напомнили. Започвате да обвинявате себе си заради неговата грешка и това изобщо не е правилно. Той е този, който трябва да поеме отговорност за грешките си и вие не трябва да се измъчвате с тях. Постоянно мислите, че е можело да помогнете на колегата си и сега той щеше да е предал доклада си. Трябва да престанете с това обвинение, защото основната вина е само негова.

КАКЪВ ЧОВЕК СТЕ СПОРЕД МЕСЕЦА ВИ НА РАЖДАНЕ

4. Мислите ли, че животът ви се е провалил, защото не сте се справили с всичко

Хората понякога гледат само онези области, където са се провалили, и забравят за онези, където всичко е наред. Вижте как изглежда животът ви в очите на другите. Ако можете да погледнете отстрани нещата, ще осъзнаете, че сте постигнали много неща и ще се гордее с това. Разбира се, че не всичко в живота ще е перфектно, но не се обвинявайте за това.

5. Вие се обвинявате за грешки с минимални последици

Най-често грешките, които правим, имат минимално влияние върху живота - или изобщо никакво. Например проследяваме отстъпки на определени стоки в магазина и ги купуваме дори и да не ни трябват. След това се обвиняваме, защото сме нямали нужда от тях. Или искаме да се храним правилно, а пълним кошницата с чипс. Позволете си да сбъркате и си прощавайте по-често.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама