5 страхотни ползи от кафето


5 страхотни ползи от кафето
Снимка: iStock

Трудно е да си представим сутрините без тази магическа чашка кафе. Оказва се, че пиенето на кафе сутрин е не само приятен ритуал, а инвестиция в нашето здраве! Ето и пет причини за това:

Физическа активност

Ако предпочитате сутрешните тренировки, кафето ще ви помогне да бъдете по-ободрени и ще ви даде повече сила. В него се съдържа значително по-голямо количество кофеин, отколкото в чая, така че разчитайте на кафето да подобри тренировката ви и да намали умората от физическата ви активност. Според Международното Дружество за Спортно Хранене умерената консумация на кафе преди тренировка, води до значително по-добра тренировка.

Мозъчна активност

Кофеинът подобрява мозъчната активност. Резултатите на направено проучване показва, че студенти, консумирали кафе преди изпит, се справят по-добре от тези, които не са. Кафето допринася за подобряван на концентрацията, засилва паметта и спомага за по-доброто настроение.

Сваляне на килограми

Кофеинът стимулира нервната система, която изпраща сигнали на мастните клетки да разграждат мазнините. Според проучване, кофеинът увеличава изгарянето на мазнини с 29% при слабите хора и с 10% при по-пълните. Кафето е чудесен избор за хората, борещи се с килограмите, тъй като за разлика от енергийните напитки, то не съдържа калории.

Антиоксиданти

Кафето е изключително богато на антиоксиданти. Горските плодове също съдържат антиоксиданти, но тъй като средно статическия човек не консумира горски плодове ежедневно, кафето и чаят са сред основните източници на антиоксиданти в нашата диета. А защо е важно да си набавяме антиоксиданти? Антиоксидантите предотвратяват или забавят увреждането на клетките от свободните радикали в тялото. Те изчистват токсичните вещества от клетките ни преди нанасянето на вреда.

Предпазва от различни заболявания

Редица проучвания откриват връзката между пиенето на кафе и намаляването на риска от заболявания, сред които диабет и Алцхаймер. Хората, пиещи кафе, имат 23-50% намален риск за диабет 2 и 60% - за Алцхаймер. Изненадващо е, че кафето също така предпазва и черният дроб, като намалява риска от развиване на цироза.

Кафето е съществена част от сутрешната ни рутина и крие много ползи за нашето здраве, но както с всичко останало, не трябва да се прекалява. Твърде много кофеин води до треперене, тревожност и ускорен сърдечен ритъм.

Добрата новина е, че кафето, прието в умерени количества, е една от най-здравословните напитки в света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама