5 страхотни ползи от кафето


5 страхотни ползи от кафето
Снимка: iStock

Трудно е да си представим сутрините без тази магическа чашка кафе. Оказва се, че пиенето на кафе сутрин е не само приятен ритуал, а инвестиция в нашето здраве! Ето и пет причини за това:

Физическа активност

Ако предпочитате сутрешните тренировки, кафето ще ви помогне да бъдете по-ободрени и ще ви даде повече сила. В него се съдържа значително по-голямо количество кофеин, отколкото в чая, така че разчитайте на кафето да подобри тренировката ви и да намали умората от физическата ви активност. Според Международното Дружество за Спортно Хранене умерената консумация на кафе преди тренировка, води до значително по-добра тренировка.

Мозъчна активност

Кофеинът подобрява мозъчната активност. Резултатите на направено проучване показва, че студенти, консумирали кафе преди изпит, се справят по-добре от тези, които не са. Кафето допринася за подобряван на концентрацията, засилва паметта и спомага за по-доброто настроение.

Сваляне на килограми

Кофеинът стимулира нервната система, която изпраща сигнали на мастните клетки да разграждат мазнините. Според проучване, кофеинът увеличава изгарянето на мазнини с 29% при слабите хора и с 10% при по-пълните. Кафето е чудесен избор за хората, борещи се с килограмите, тъй като за разлика от енергийните напитки, то не съдържа калории.

Антиоксиданти

Кафето е изключително богато на антиоксиданти. Горските плодове също съдържат антиоксиданти, но тъй като средно статическия човек не консумира горски плодове ежедневно, кафето и чаят са сред основните източници на антиоксиданти в нашата диета. А защо е важно да си набавяме антиоксиданти? Антиоксидантите предотвратяват или забавят увреждането на клетките от свободните радикали в тялото. Те изчистват токсичните вещества от клетките ни преди нанасянето на вреда.

Предпазва от различни заболявания

Редица проучвания откриват връзката между пиенето на кафе и намаляването на риска от заболявания, сред които диабет и Алцхаймер. Хората, пиещи кафе, имат 23-50% намален риск за диабет 2 и 60% - за Алцхаймер. Изненадващо е, че кафето също така предпазва и черният дроб, като намалява риска от развиване на цироза.

Кафето е съществена част от сутрешната ни рутина и крие много ползи за нашето здраве, но както с всичко останало, не трябва да се прекалява. Твърде много кофеин води до треперене, тревожност и ускорен сърдечен ритъм.

Добрата новина е, че кафето, прието в умерени количества, е една от най-здравословните напитки в света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама