5 традиционни ястия за Цветница


5 традиционни ястия за Цветница
Снимка: iStock

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който ще отбележим на 9 април 2023. Това е денят на влизането на Исус в Йерусалим, където бил посрещнат с почести.

Въпреки че Цветница се празнува точно седмица преди края на Великденския пост, по традиция днес се позволява консумацията на риба и яйца. Това, което е по-специфично за трапезата на този ден, е че е забранена употребата на много мазнина в ястията на Цветница. Дори и рибата, която ще приготвите за празника, нека не е много мазна, а по-суха и задължително печена.

Цветница 2023: Какви са ритуалите и обичаите на този празник

Пролетната салата с яйца, маруля, зелен лук и репички е традиционна както за този празник, така и за Великден. На някои места към салатата прибавят и кълнове като символ на плодородието, което се очаква през годината.

Традиционно ястие на Лазаровден, а и на Цветница, е баницата с лапад. Друго подходящо блюдо за приготвяне е постна супа от коприва.

За Цветница се приготвя и питка цвете, която обаче трябва да е постна. За нея ще са ви необходими брашно, сол, сода за хляб и оцет. Замества се и се оформя като цвете, а след като е готова се украсява с върбови клонки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама