6 причини защо левичарите са наистина единствени по рода си


6 причини защо левичарите са наистина единствени по рода си
Снимка: iStock

В древни времена инстинктивното извършване на дейности с лявата ръка се е гледало с неодобрение и е можело да се смята за странно или дори зло. За щастие времената се промениха – на левичарите не се гледа като „пратеници на Дявола“, а и бяха проведени изследвания, за да се открие какво се крие зад преобладаващата употреба на едната страна на тялото ни. Ето до какви заключения стигнаха учените.

1.Един на всеки 10 души в света е левичар

През април 2020 г. беше публикувано едно от най-амбициозните проучвания за левичарството, което разкрива, че поне 10,6% от хората в света се раждат с тази характеристика, което е приблизително 1 на всеки 10 човешки същества. Вариантът варира от 9,3% до 18,1% в зависимост от региона. Поради липса на знания, фолклорни вярвания и социални пристрастия, левичарството някога е било свързвано с концепциите за „зло“.

2. Левичарството е свързано с по-високо ниво на конкурентоспособност

Любопитно нещо за левичарите е, че притежаването на различна доминираща ръка ги прави по-добри в състезателни дейности. Това е така, защото хората с дясна ръка са свикнали да се справят с хора и инструменти, които не предизвикват техните умения.

Цветница 2023: Какви са ритуалите и обичаите на този празник

3. Да си левичар е заложено в гените

Дали бебето се ражда с лява или дясна ръка е въпрос на генетика и това не е всичко - има повече от 40 аспекта на нашата ДНК, които ни карат да предпочитаме едната или другата ръка, за да откриваме света от ранна възраст.

Фактът, че един от родителите е левичар, може да увеличи вероятността децата им да се родят с тази характеристика. Въпреки това, не само генетиката, но и околната среда и стимулите по време на бременността заедно бележат тенденцията към левичарство.

4. Мъжете са повече от жените

Планетата е съставена от повече десничари, отколкото левичари, но светът на левичарите е доминиран от мъжкия пол. Мъжете имат 12% шанс да станат левичари, докато при жените този процент е 10%. И докато разликата от 2% изглежда без значение, тя е доста значителна. Добър пример може да се намери в населението на Обединеното кралство, където 8,6% от жените са левичари, като процентът на мъжете е 10,6%.

5. Холандия е най-левичарският регион в света

Сега знаем, че само 10% от хората се раждат левичари. Те обаче не са равномерно разпределени по света. Според статистиката Холандия е страната с най-голямо население левичари, следвана от САЩ. Регионите с най-малко хора са Япония и Китай, съответно с 4,70% и 3,50% от населението им.

6. Нашите домашни любимци са по-склонни да бъдат левичари

Доказано е, че кенгурутата са животните, които развиват в най-голям процент тази особеност. Но тя може да достигне и до нашите домашни любимци. Проучване разкри, че 63% от кучетата предпочитат използването на една лапа, докато само 37% не показват никаква склонност към някоя конкретна страна. 32% от кучетата показват предпочитание към дясната страна и 31% към използването на лявата лапа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама