6 психологически ефекта, които засягат милиони хора


6 психологически ефекта, които засягат милиони хора
Снимка: iStock

Човешкият мозък понякога може да действа много странно. Това ни кара да се държим нерационално, да вярваме в лъжи и дори да променим спомените си. Всяко наше решение обаче се взема по конкретна причина. Експертите са идентифицирали 6 основни психологически ефекта, които карат хората да действат различно от това, което наистина биха искали.

1. Непознатите могат да повлияят на човешкото поведение

Поведението на човек зависи не само от самия него, но и от броя на неволните свидетели, които са били наблизо в определен момент. Например, един мъж може да купи продукт от по-скъпа категория в магазин, за да впечатли хубава жена. Питайте се от време на време: "Защо правя това? За да впечатля някого или защото го искам?".

2. "Замъгляване" на съзнанието, когато ви гледат

Например, в супермаркет ви предлагат да опитате пастет с нов вкус и да попълните въпросник. Можете да похвалите продукта, за да не разочаровате организаторите на акцията, но у дома споделяте, че е бил ужасен. Опитайте се да мислите ясно и критично. Отговорът на анкета или експеримент не ви задължава да давате най-високата оценка само защото сте избрани да участвате като експерт.

3. Хората помнят незавършените задачи по-добре от завършените

По-вероятно е човек да помни неща или действия, които все още не са приключили. Например, сервитьорът помни вашата поръчка, докато не ви я донесе и след това ще насочи вниманието си към други гости. По-добре е да завършите всичко, което правите, за да не се забие в спомените ви. Поне го свършете в главата си. Това ще ви помогне да спрете да се питате: "Ами ако...".

ЕТО КАКВО РАЗКРИВА ЦВЕТЪТ НА ОЧИТЕ ВИ

4. Хората купуват нарочно скъпи вещи

Това е ефектът на Veblen - икономически необосновано търсене на скъпи продукти. Този ефект често се наблюдава сред младите хора, които се грижат за поддържане на социалния си статус. Продуктите с намаление или продуктите, които първоначално се продават на по-ниски цени, се считат за дефектни. Когато купувате скъп артикул, запитайте се: "Плащам ли за високо качество или за социален престиж?".

5. Хора като тези, които правят грешки

Хората, които правят грешки и изглеждат смешни, са склонни да ни бъдат по-привлекателни. Съвършенството ни държи на разстояние и дори може да ни дразни. Не се страхувайте да изглеждате тромаво или да се държите глупаво - тези неща всъщност ви правят по-привлекателни! Освен това е много по-лесно да се сприятелим, когато не се опитваме да се представяме като крале или кралици.

6. Хората надценяват количеството внимание, което получават

Ефект на прожекторите е усещането, че хората ви гледат и че забелязват всички ваши грешки. Ако една жена забрави да си сложи спирала на едното око, тя ще бъде сигурна, че всички наоколо ще забележат това и ще й се смеят. Екип психолози от университета Корнел помоли група хора да носят тениска с глупав принт и да преброят броя на хората, които според тях са го забелязали. В резултат се оказа, че половината от присъстващите в списъка изобщо не обръщат внимание на дрехите.

Хората забелязват нашите грешки много по-малко, отколкото си мислим. Ако имате петно ​​на ризата си, не се притеснявайте. Помислете колко често забелязвате грешките на други хора. В крайна сметка всеки греши, нали?

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама