6 страхотни начина за справяне със стреса


6 страхотни начина за справяне със стреса
Снимка: nastya_gepp / Pixabay

Стресът е неизменна част от живота ни, колкото и да не ни се иска.

Психолозите предлагат 6 доказани метода за справяне с него и ние може да почерпим опит от тях:

1. Записвайте всичко, което ви хрумва — мисли, различни ситуации, идеи, взаимоотношения с хора: всичко. Когато си водите бележки, структурирайте всичко и не пропускайте нищо. Това е полезен творчески процес, защото така забравяте за грижите, мислите ви се изясняват, напрежението намалява, а след това виждате нещата от друга гледна точка.

2. Стягайте и отпускайте мускулите си — известно като метод на прогресивна мускулна релаксация, води началото си от 1920 г. Стегнете мускулите си за 10 секунди и след това се съсредоточете върху чувството за релаксация в продължение на 20 секунди. Съществуват 200 упражнения за всички мускулни групи. Не пропускайте никоя мускулна група.

3. Реагирайте положително, или изобщо не реагирайте — ако не може да промените ситуацията, повлияйте на реакцията си. Положителната реакция на негативната ситуация помага да се избегне стреса и дори да получите известен опит, ако го третирате като предизвикателство.

4. Спрете потока от мислите — плеснете с ръце и си кажете: „Спри! Ще мисля за това по-късно!“. Може и да носит ластик на китката, за да го докосваш тевсеки път, когато се хванете, че мислите за нещо, което не ви е от полза в този момент.

5. Отделете си час за хобито и нещата, които харесвате — четете, рисувайте, гответе, спортувайте: всичко, което ви прави щастливи.

6. Стимулирайте нервите си — прокарайте показалец по устните. Като активирате нервите, разположени по тях, стимулирате парасимпатиковата нервна система и това ви помага да се успокоите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама