7 национални ястия, чиято родина никога няма да познаете


7 национални ястия, чиято родина никога няма да познаете
Снимка: iStock/Guliver

Има някои доста известни и обичани храни, като чийзкейк и пържени картофи, за които мислим, че е пределно ясно откъде идват. Но често забравяме, че името не винаги описва произхода. Освен това, от както свят светува имигрантите винаги са носили своите уникални рецепти със себе си, предавайки ги на страната, в която са се установили. И тъй като обичаме да разбиваме митове, днес ще ви запознаем със 7 ястия, за които надали сте подозирали откъде идват.

1. Понички

Според историците първите творения, подобни на понички, датират от Древна Гърция и Рим. И двата народа са пържели тестени топки, а след това са ги потапяли в мед. Въпреки това никога не са получили сегашното си име „поничка“.

Историята продължава до деветнадесети век, когато холандците започнали да правят „olykoeks” или маслени сладкиши, които представлявали топки от торта, пържени в свинска мазнина. Но формата на пръстен, която познаваме днес, е изобретена през 1847г от Хенсън Грегъри на кораб. Той се сетил за това решение, за да избегне всяко несготвено тесто в центъра на поничката.

2. Френски тост

Тази сладка рецепта датира от Древен Рим, където хората са потапяли хляб в мляко, а понякога и в яйца, преди да го изпържат. Но едва през 1660г рецептата се появява в книга с името „френски тост“. Докато повечето хора смятат, че думата „френски“ се отнася за страната, в действителност тя означава „нарязвам“ на староирландски.

3. Чийзкейк

Най-старият чийзкейк, познат на човека, е направен през 5г. пр.н.е. в Древна Гърция на остров Самос. Създаден е от прясно сирене, което след това се смесвало с брашно и мед и накрая се пекло. Смятал се за чудесен източник на енергия и дори е сервиран на Олимпийските игри през 776 г. пр.н.е. По-късно, в края на Средновековието, англичаните добавят тестена основа, за да изглежда като тарт.

4. Пържени картофи

Думата „French fries” не се отнася до произхода, а до начина на приготвяне и нарязване на картофите. Хората в Белгия са създали пържените картофи, използвайки метода на нарязване на жулиени. Говори се, че ястието е измислено през 1680г, когато жителите на Намюр останали без риба, тъй като местната река замръзнала.

5. Салата Цезар

Можем да разбием мита, че салата Цезар е кръстена на Юлий Цезар, тъй като всъщност е създадена от италианец на име Цезар Кардини. Той е бил готвач, работил в много ресторанти в САЩ, преди да измисли известната си салата около 1920, докато бил в Тихуана, Мексико. Оригиналната рецепта включвала маруля, сурово яйце, зехтин, крутони, пармезан и сос Уочестър.

6. Риба и чипс

Едно от най-традиционните британски ястия всъщност е създадено в Португалия. След като мигрирали в Обединеното кралство, те започнали да продават пържена риба по улиците от тави, висящи на вратовете им. Известно е, че рецептата е достигнала Обединеното кралство през 1781г, но едва в края на 19 век лондончани и повечето англичани се запознали с ястието.

7. Кроасани

„Kipfel” е австрийско печиво, което послужило като вдъхновение за кроасана, тъй като е с форма на полумесец и съдържа големи количества масло. За първи път е изобретено през 1683, но около 1850 французите заимстват рецептата и използват бутер тесто, за да направят кроасана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама