7 неща, които трябва да направите в Кападокия


7 неща, които трябва да направите в Кападокия
Снимка: iWoman

Истината е, че преди да посетя Кападокия свързвах тази историческа област в Централен Анадол, Турция, най-вече с полетите с балони и причудливите скални образувания. Но Кападокия е много повече от това - тази земя е пълна с история, приключения, фантастични вкусове и гледки.

Културното наследство на Кападокия е също толкова впечатляващо, с неговите древни пещерни жилища и скални църкви, украсени със сложни фрески, датиращи от византийската епоха. Добавете към това традиционната турска храна и вино в лозята на Учисар и този район наистина има по нещо за всеки.

И ако сте решили да отидете на екскурзия, сами да си организирате пътешествие или пък романтично бягство, ви предлагам 7 неща, които трябва да направите в Кападокия.

1. Разходка в Червената долина

Червената долина е кръстена на своите поразителни червени скали. Скалните образувания, ерозирани от вятъра и водата, са превърнали пейзажа в поразително платно с червени нюанси. Когато слънчевата светлина ги докосне, изглеждат, че светят. Долината може да се похвали с редица древни църкви и манастири, издълбани в скалите, което я прави не само красива природна местност, но и важен исторически обект.

През вековете жителите на Кападокия пещерите и скалните образувания в Червената долина са служили не само като жилища и места за поклонение, но и като складове и дори къщи за гълъби, тъй като изпражненията им се използват като тор за плодородната вулканична почва.

Има няколко наблюдателни площадки, които предлагат несравнима гледка към околния пейзаж, но най-популярната е Sunset Point. Тук посетителите могат да наблюдават как слънцето се спуска зад хоризонта, хвърляйки топла златна светлина върху долината и създавайки едно незабравимо изживяване.

2. Посетете долината Пашабаъ

Долината Пашабаъ, сгушена в сърцето на Кападокия, е геоложко чудо, което оставя посетителите в страхопочитание със своя уникален и романтичен чар. Долината, наричана още долината на любовта, получава името си от сюрреалистичните скални образувания, които приемат гигантски фалически форми.

Тези извисяващи се приказни комини/гъби, стоящи високи и горди, са резултат от милиони години вулканична дейност и последваща ерозия. Докато се разхождате ще бъдете хипнотизирани от естествената красота. Топлите нюанси на скалите, особено по време на изгрев или залез слънце, добавят нотка магия към пейзажа.

Можете да забележите как някои от тях са издълбани и превърнати в скални жилища, като са били населявани до 50-те години. Интересен факт е, че някои от скалните гъби все още се използват, като тази на снимката, която служи като офис на военните, пазещи местността.

Долината предлага спокойна и романтична атмосфера, което го прави популярно място както за двойки, така и за любителите на природата. Изследването на криволичещите пътеки и удивлението на тези необикновени скални образувания е незабравимо преживяване, което подчертава природните чудеса на Кападокия.

3. Посетете Музей на открито Зелве

Един от откритите музеи на открито в Кападокия е разположен между Юргюп и Аванос. Той демонстрира богатото историческо и културно наследство на региона. Този забележителен музей на открито е свидетелство за уникалната скална архитектура и раннохристиянското византийско изкуство, което процъфтява в Кападокия през 10-ти до 12-ти век. Музеят е дом на комплекс от скални църкви (в Кападокия има над 400 скални църкви), параклиси и манастири. Съществува и скална джамия.

Докато се скитате из криволичещите пътеки на музея, ще се пренесете назад във времето, удивлявайки се на сложните детайли и живите цветове, които са оцелели от векове.

4. Полетете с балон над Кападокия

Полет с балон в Кападокия е преживяване, което се случва веднъж в живота и предлага спираща дъха гледка към отличителния пейзаж на региона. Докато слънцето изгрява над приказните комини и подземните градове, десетки цветни балони се издигат в небето (максималният разрешен брой е 155), създавайки една наистина вълшебна сцена.

Пътуването продължава приблизително един час, през който пътниците могат да се насладят на панорамна гледка към долините, планините и скалните образувания отдолу. Романтично изживяване за много влюбени двойки, затова не се изненадвайте, ако видите предложение за брак в някой съседен балон.

Компаниите за балон в Кападокия дават приоритет на безопасността. Повечето също така предоставят услуги за взимане и връщане от хотела, закуска и тост с шампанско след полета и дори сертификати за отбелязване на събитието. Цената варира между 200 и 300 евро на човек.

Фотокредит: iasens

5. Яздене на кон в долината

Да отидете на обиколка с кон в Кападокия е незабравимо приключение, което съчетава тръпката от конното изследване със спиращите дъха пейзажи на този уникален регион. Самото име Кападокия означава "земя на красиви коне" и все още има места, където могат да се срещнат диви коне. Когато седнете и тръгнете на пътешествието си, ще се потопите в сюрреалистичната красота на долините на Кападокия, приказните комини и скалните образувания. Има много ранчота и няма да ви е трудно да намерите. Моят кон се казваше Карделен - от турски език кокиче. Беше спокоен, макар че в началото ми трябваше известно време да свикна. И нещо хубаво - конете не се плашат от преминаващите покрай тях бъгита - друг вариант за изследване на местността. 

6. Посещение на уъркшоп по грънчарство

Грънчарството е широко разпространено в Кападокия, най-вече в Аванос, на 18 км северно от Невшехир, столицата на провинцията. През града минава рекатa Къзълърмак или Червената река. Най-известната особеност на града, която се практикува от древността е грънчарството, като се използва пръст от наносите на Червената река. Ние посетихме една грънчарска фабрика, където нагледно ни показаха как се изработва един от традиционните съдове за вино, разпространени в района. Направата му изисква майсторство и около 3 седмици. Датира от преди 4000 години, като дупката, която виждате е да минава слънцето през нея - за повече късмет и здраве.

Що се отнася до виното в Кападокия - традиционно там се отглеждат бели сортове. Ще ви направи впечатление, че в районна лозята са ниски, приличат на храсти, като причината е, че зимата там трае около 6 месеца и така са по-устойчиви.

7. Спане в скален хотел и опитване не местна кухня

За да е пълно вашето преживяване в Кападокия, силно ви препоръчвам да отседнете в хотел, който е издълбан в скалите. Усещането наистина е неповторимо. Ние се настанихме в Utopia Cave Cappadocia и останахме очаровани от любезността и условията. Хотелът разполага също с басейн, СПА, масажи и турска баня (определено ще останете чисти след нея). Закуската е богата и можете да опитате традиционни турски вкусове. 

За щастие имахме възможността да посетим и други хотели, като един от най-впечатляващите беше Sacred House - всяка от 23-те стаи е вдъхновена от произведенията на Данте Алигери. Ще бъдете впечатлени от детайлите - не само в стаите, но и в СПА центъра.

Какво да опитате като храна

Едно нещо, което трябва да знаете за Кападокия, е че там ядат много тиквени семки, даже има специални сортове, които произвеждат само заради семките. Разбира се - телешко и пилешко месо са на почит, а също патладжаните и сладките лакомства като баклава с шамфъстък.

Ресторант Seki в град Учхисар

Едно от традиционните ястия в Кападокия се казва тести кебап, което означава "кебап в глинен съд. Получава името си от този уникален метод на готвене. Обикновено съдържа парчета месо, като агнешко или телешко, и комбинация от зеленчуци, билки и подправки. Съставките се поставят в глинен съд, запечатват се с тесто и се готвят бавно на открит огън. Тази техника на готвене позволява на вкусовете да се слеят, като същевременно запазва естествения сок и мекотата на месото.

Интересно е и сервирането на нарочно запалените глинени съдове -  сервиращият или главният готвач внимателно отваря глинения съд с помощта на чук или друг прибор (в нашия случай с нож).

Ресторант Lila в Museum Hotel, фото: iasens

 

Автор: Весела Софева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама