7 невероятни ползи от четенето


7 невероятни ползи от четенето
Снимка: iStock

Има много ползи от четенето както за малките, така и за големите – от научаването на нови думи до поддържането на психически комфорт. Книгите са богатство, те могат да правят чудеса! Ето и кои са най-големите ползи от четенето:

1. Тренира мозъка

Четенето е тренировка за мозъка ни, която подобрява функцията на паметта.

2. Форма на забавление 

Повечето популярни телевизионни предавания и филми са базирани на книги, така че защо да не се отдадем на оригиналната форма на забавление.

Вижте още: Защо четенето е толкова важно за мозъка

3. Четенето е мотивиращо 

Когато четем книги за герои, които преодоляват предизвикателства, често сме насърчавани да направим същото. Правилната книга може да ни мотивира да не се отказваме и да бъдем позитивни.

4. Подобрява концентрацията и способността ни да се фокусираме 

Четенето е една от малкото дейности, които изискват нашето пълно внимание, следователно подобрява способността ни да се концентрираме.

5. Подобрява грамотността 

Книгите подобряват речника ни, като ни запознават с нови думи. Колкото повече четем, толкова повече речникът ни расте заедно със способността ни да общуваме ефективно.

6. Подобрява съня 

Когато четем точно преди лягане, това ни помага да успокоим ума и тревожността си, а това подобрява и качеството на съня ни.

7. Намалява стреса 

Четенето има силата да ни пренася в друг свят, далеч от монотонното ежедневие. По този начин то може да намали стреса и кръвното налягане, да понижи сърдечната честота.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама