8 истински истории, които се крият зад приказките на Дисни


8 истински истории, които се крият зад приказките на Дисни

Понастоящем „екипът” от принцеси на Дисни включва 12 дами, които са със синя кръв по рождение, заради брак или просто са считани за „принцеси“ заради героизма си. Но знаете ли, че някои от любимките ни, които сте боготворили години наред, произхождат от легенди, приказки и дори от реални лица? Ето няколко вълнуващи истински истории, които стоят като основа на популярните детски филмчета.

ФИЛМИ, КОИТО ДА ГЛЕДАТЕ НА СВЕТИ ВАЛЕНТИН (ВИДЕО)

1. Вещицата изгонва Рапунцел и ослепява принца

Историята на Рапунцел е базирана на приказка на братята Грим. В оригиналната версия, когато вещицата научава за Рапунцел и принца, тя отрязва косата на принцесата. Когато принцът се изправя срещу нея, тя го бута през прозореца и той пада върху тръни, следствие на което ослепява. Въпреки това, той намира Рапунцел и тя го лекува със сълзите си. Интересното е, че в първата версия на приказката Рапунцел е тази, която глупаво издава за любовта си, признавайки на вещицата, че дрехите ѝ стават тесни в областта на корема.

2. Мауи е слаб тийнейджър, а Моана не съществува

Моана е напълно измислен герой. Първоначалната идея на автора е била да направи филм за Мауи, но след посещението си в Полинезия той бил вдъхновен от красивите, силни и едри жени там. Филмът е пълен с препратки към полинезийската митология, в която се смята, че островите са създадени от полубога Мауи.

3. В една от легендите Мулан се самоубива

Принцеса Мулан произхожда от китайската балада за Мулан - жената войн, която отива на война и след 10 години сражение се отрича от всички военни почести и се връща у дома. В една от версиите на легендата обаче Мулан открива баща си мъртъв и семейството си пред разпад. Чувствайки се самотна и нещастна, тя се самоубива.

4. Злата мащеха на Снежанка търпи тежко наказание

В тази приказка на братя Грим, Злата кралица пристига на сватбата на Снежанка и принца. Там тя е принудена да носи обувки от горещо желязо и да танцува в тях, докато умре.

5. „Елза“ на Андерсен е студена и зла

Кралица Елза от „Замръзналото кралство“ е базирана на характера на Снежната кралица в приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Тя е Кралицата на снежинките и живее в замръзнал дворец. Отвлича малко момче Кей и го омагьосва с целувка. Приятелката му Герда го спасява от замъка на кралицата няколко години по-късно.

6. Истинските „Красавица и звяр” са съществували в средновековна Франция

Историята на „Красавицата и звярът“ е написана от мадам Габриел-Сузана дьо Вилньов и публикувана през 1740 година. Смята се, че е вдъхновена от истинска двойка - Педро и Катрин Гонсалвус. Педро страдал от рядко генетично заболяване, поради което цялото му тяло било покрито с косми. Предполага се, че Катрин не е виждала младоженеца си преди сватбения ден, но в крайна сметка му ражда 7 деца.

7. Спящата красавица ражда, докато спи

В една от най-ранните версии на приказката за Спящата красавица, написана през 16 век, принцеса Зеландин се влюбва в Трой. Докато него го няма, Зеландин заспива омагьосан сън и когато той я вижда, я опложда. Новороденото бебе разваля магията, причинила този сън.

8. Покахонтас никога не е бил влюбена в Джон Смит

Покахонтас (с рождено име: Матоака) е родена през 1595 година като дъщеря на вожд на Поухатан. През 1607 г. Джон Смит, английски войник и изследовател, е заловен от една от ловните дружини на вожда. Според него Матоака се е хвърлила пред тялото му, за да го предпази от екзекуцията. Няма обаче доказателство, че това наистина се е случило.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама