8 начина сами да облекчите болката в зъба


8 начина сами да облекчите болката в зъба
Снимка: iStock

При болки в зъба, задължително трябва да посетите зъболекар. Но докато изчакате часа при специалиста, може да направите следните неща, за да намалите болката:

1. Не яжте твърди храни! Най-добре наблегнете на течности, защото храната ще засили още повече болката.

2. Внимателно измийте зъбите си, за да премахнете остатъците от храна, без да наранявате венците си.

3. За да облекчите болката, загрейте зъба си. Тук трябва да запомните, че загряването трябва да става само от вътре, НИКОГА отвън! Изплакнете с топла вода, но не поставяйте нищо топло на бузата!

4. Можете да притиснете кубче лед към венеца, това ще облекчи дискомфорта, но трябва да знаете, че ефектът ще трае само докато ледът се разтопи.

5. Друга възможност е да отпиете глътка водка или коняк и да я задържите върху зъба си. Лигавиците ще абсорбират алкохола, по този начин ще се дезинфекцира възпалената област и болката значително ще намалее.

6. Разбира се, ако случаят е по-сериозен и не може да търпите болката, препоръчваме ви да приемете болкоуспокояващи. Но най-добре е да се консултирате със специалист по телефона. Той ще ви насочи към правилното лекарство.

7. Ако усещате болка след ядене на гореща, кисела, студена храна, причината най-вероятно е чувствителността на зъбите. При подобни проблеми, може да използвате специални пасти за чувствителни зъби.

8. Ако много скоро са ви вадили или лекували зъб и усещате болка, не се притеснявайте! Това често е естествената реакция на организма след интервенцията. Вашият зъболекар ще ви изпише лекарство за успокояване на болката или ще ви посъветва какво точно да направите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама