8 невероятни факта за нашата планета Земя (СНИМКИ + ВИДЕО)


8 невероятни факта за нашата планета Земя (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: iStock

Колкото и да твърдим, че знаем за планетата ни, все още има много неща, които не сме открили. Научете за 8 интересни факта, които най-вероятно никога не сте чували за Земята.

1. Еверест не е най-високата планина на планетата

Разбира се, Еверест е най-високата планина в света, ако започнете от морското равнище - това е 8848 метра. Но ако започнете да броите от дъното на океана, тогава най-високият връх в света всъщност е Мауна Кена в Хавай. Намира се на 4207 метра над морското равнище и на 10 202 метра под морското равнище.

2. Експлодиращи езера

В света има езера, които са опасни не поради това колко са дълбоки, а защото в тях има опасни газове. Едно такова езеро е Ниос в Камерун. На 21 август 1986 то експлодира, освобождавайки над 1 кубичен километър опасен и невидим въглероден диоксид. В резултата на това близо 2000 души пострадват.

Вижте още: Методът за сбъдване на желания, който стана хит (СНИМКИ)

3. Пеещи пясъци

Феноменът на пеещите пясъци в пустинята се причинява от триене на пясъчни частици. Колкото по-голяма е масата на движещия се пясък, толкова по-силен е звукът. Понякога пясъците звучат като някакъв вид орган - можете да проверите това сами, като гледате видеото.

4. Антарктида е най-сухото място на планетата

Удивително е, но най-сухото място на нашата планета не е супер гореща пустиня, както бихте предположили, а по-скоро това са сухите долини на Макмърдо в Антарктика. В някои части на долините не е имало дъжд повече от 2 милиона години.

5. В миналото Земята може да е била виолетова

Някои учени са убедени, че в миналото растенията са имали съвсем различен пигмент вместо хлорофил (който ги прави зелени). И този пигмент е използвал, за да направи растителността да изглежда виолетова.

Вижте още: 5 удивителни розови плажа (снимки)

6. Криви дървета

Тази гора се намира на запад от Полша, недалеч от Грифино. Дърветата, които растат там, са криви и причината не е съвсем ясна. Има няколко теории: една от тях предполага, че дърветата може да са били извити от вятъра или снежна буря. Според друга хората нарочно са го направили така, когато са засаждали дърветата.

7. Окото на Африка

Структурата Ришат (известна още като Окото на Африка) е толкова огромна, че астронавтите в орбита всъщност я използват за навигация. Въпреки че изглежда като кратер, учените смятат, че се е образувал по различен начин: ерозия.

Вижте още:  Изумително: Роди се първото бебе с ДНК от трима души

8. Кървящият водопад на Антарктида

на Антарктида има водопад и то не обикновен, а "кървав" и водата е солена. Огромното количество желязо във водата прави водата червена. А източникът на водопада е древно солено езеро, което е покрито с 400 метра дебел слой лед. Учените установили, че езерото е обитавано от микроорганизми, които получават енергия без слънчева светлина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама