Алгарв - най-южното бижу на Португалия


Алгарв - най-южното бижу на Португалия
Снимка: iStock/Guliver

Алгарв е най-южната област и една от най-известните туристически дестинации на Португалия. В която и посока да погледне човек, ще види цветовете на планините и морето допълващи се в златисти, сини и зелени нюанси. В Алгарв живеят постоянно малко над 400 000 души, а административен център е град Фаро. Населението тук се утроява в разгара на летния сезон, като годишно приема над 7 млн. чуждестранни туристи.

Регионът се характеризира със средиземноморския си климат, приятния мирис на море и прикрито доловимите нотки на диви цветя. Пейзажът се допълва от красивите плажове и високите скали по бреговата линия. След първите топвания в тукашните топли води, човек може да продължи да се любува на природата в компанията на вкусните местни специалитети.

През летния сезон икономиката в Алгарв тръгва стремглаво нагоре благодарение на развития туризъм. Тя се допълва и от производството на риба, морски дарове, плодове, портокали, смокини, бадеми и добива на най-качествения португалски корк. Човешко присъствие по тези земи има още от времето на палеолита и неолита, което става ясно от изследваните местни скални образувания. Регионът се характеризира и с лагуната Риа Формоза, естествен природен резерват с площ над 170 кв.км., както и факта, че тези земи са една от спирките на над 170 вида мигриращи птици.

Алгарв

Алгарв е много известен и с производството на порцеланови изделия. Огромна част от тях се рисуват ръчно, като тук се практикува и "азулехо" – особен вид порцеланово изкуство. Азулехо е неизменна част от португалската култура, а практикуването му продължава без прекъсване от пет века насам. То е било и едно от традиционните изкуства сред португалските и испански колонии. В Португалия има запазени произведения като части от интериора и екстериора на църкви, дворци, обикновени домове на хора и дори железопътни гари, и станции на метрото. Азулехо е главна част от португалската архитектура, служеща за украсяване на подове, стени, а понякога и части от кораби. Тези творби не са само част от орнаментите на изкуството, защото самият материал има изолационни свойства, поради което се използвал в домовете на хората за регулиране на температурата.

Туристите идват в Алгарв предимно заради страхотните плажове. Те могат да задоволят всеки вкус и са наградени от ЕС със син флаг за качество, което е гаранция за чисти плажове и качествена вода, отлични яхтени пристанища, стандарти в мениджмънта на околната среда и безопасност. Бреговата линия достига 200 км. и предлага разнообразие от заливи, пещери и скалисти терени. Предлагат се редица забавления за тези, които не предпочитат само да се печат и къпят. Тук има възможност за практикуване на дайвинг, уиндсърфинг, плаване с кану, каране на водни ски, летене с парапланер, каране на джет и скоростни лодки и мн.др. Благоприятният целогодишен климат е причина за гостуването на почитатели на голфа от цял свят. Резултат от природните дадености тук е и изградената модерна инфраструктура, която благоприятства провеждането на спортни събития.

Алгарв

Кухнята в Алгарв е повлияна от редица фактори като география, история и културни влияния. Пейзажът на тези земи е дом на природни растителни богатства – смокини, бадеми, портокалови и маслинени дръвчета. Освен това обаче, бреговата линия определя употребата на риба и морски деликатеси, месо и разнообразие от подправки. Кулинарната сцена тук все още се основава на традиционните домашни ястия, като хората са успели да съхранят автентични рецепти през поколенията. Същевременно Португалия е страната, която е привнесла редица растения и подправки в Европа – пипер, чай, домати, картофи и др. Ресторантите тук предлагат разнообразие от специалитети и начини на приготвяне. Като предястия се предлагат рибена супа, пресни сирена, пушена шунка и пушена риба меч. Вкусни рибни ястия има във всяко меню. Например тук може да се опита атлантическа бяла риба тон, която е много по-добра от кафявата риба тон, а за тези които желаят да си изберат “пресен улов” има контейнери с живи морски обитатели. Много от ресторантите имат и туристически менюта с включени чаша бира или половин бутилка вино.

Алгарв и регионът предлагат по нещо за всеки и гарантират една незабравима лятна почивка.

Алгарв

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама