Астероид е ударил Земята край бреговете на Исландия


Астероид е ударил Земята край бреговете на Исландия
Снимка: 9866112 / Pixabay

Малък астероид е ударил Земята над Исландия миналия петък - само два часа, след като е бил забелязан от астроном, съобщава "Дейли Мейл".

Смята се, че космическият камък, наречен 2022 EB5, е изгорял предимно в атмосферата на нашата планета, но дори и да се беше ударил в повърхността, щеше да нанесе малки или никакви щети, тъй като е бил широк само 3 метра - около половината от размера на жираф.

Някои хора в Исландия съобщават, че са чули трясък или са видели светкавица по времето, когато 2022 EB5 се е движил по небето със скорост 11 мили в секунда (18,5 км/ч) между Гренландия и Норвегия.

Все още не са открити доказателства за наличие на метеорити, но Международната организация за метеорити търси свидетели, които може да са видели нещо.

С удара, който се е състоял в атмосферата северно от Исландия в 21:22 ч. по Гринуич в петък, 11 март, космическата скала стана петият астероид, открит преди да се сблъска със Земята.

Първият, 2008 TC3, беше 80-тонен обект с ширина 4,1 м, който се взриви над пустинята Нубия в Судан през октомври 2008 г. През 2014 г. близък до Земята астероид, наречен 2014 AA, се удари в земната атмосфера над Венецуела, а 2018 LA се удари четири години по-късно и остави фрагменти от отломки близо до границата на Ботсвана и Южна Африка. Преди две години се удари и 2019 MO - четвъртият астероид, наблюдаван преди сблъсък със Земята, и предизвика безвредна експлозия с еквивалент 5 килотона край южното крайбрежие на Пуерто Рико.

Астероидите се смятат за едно от най-опасните природни бедствия, които планетата може да преживее, още повече че в момента няма начин да бъдат спрени. Според изследванията на Научния институт "Дейвидсън", образователното звено на израелския Научен институт "Вайцман", ако астероид с ширина над 140 метра се сблъска със Земята, ще се освободи енергия, поне 1000 пъти по-голяма от тази, освободена от първата атомна бомба.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама