Астрономи откриха невиждана досега черна дупка в Млечния път (СНИМКА)


Астрономи откриха невиждана досега черна дупка в Млечния път (СНИМКА)
Снимка: iStock

Космосът е толкова необятен, че всеки ден ни изненадва с нещо ново. Сега става ясно, че астрономи съобщават, че са открили най-масивната звездна черна дупка - нещо невиждано досега, в нашата галактика Млечен път, предадоха АФП и ДПА, позовавайки се на Европейската южна обсерватория (ESO).

Черната дупка, наречена Гая BH3 (Gaia BH3), е с маса около 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Обикновено звездните черни дупки в Млечния път имат средно само 10 пъти по-голяма маса от слънчевата. Най-голямата известна досега - Сигнус Х-1 (Cygnus X-1), има около 21 слънчеви маси.

По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи са потвърдили, че това наистина е черна дупка с маса, много по-голяма от тази на вече известните звездни черни дупки в Млечния път.

Подобни гиганти вече са открити в далечни галактики чрез гравитационни вълни, но никога досега не са виждани в нашата галактика.

"Никой не очакваше да открие черна дупка с голяма маса, която се крие толкова близо, незабелязана досега. Това е откритие, което се прави веднъж в изследователския живот", казва в изявление астрономът Паскуале Пануцо от Парижката обсерватория.

Вижте още: Няма да повярвате колко старо всъщност е кафето, познато днес (СНИМКА)

От Европейската южна обсерватория посочват, че черната дупка се намира изключително близо до Земята на разстояние "само" 2000 светлинни години в съзвездието Орел.

Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,46 трилиона километра.

Звездата компаньон на черната дупка е в състояние на своеобразно "поклащане" под въздействието на своята чудовищно голяма половинка, което е било засечено от астрономите на Европейската южна обсерватория.

Повече за откритието

Любопитен факт за тази звездна двойка е, че в диска на Млечния път те се въртят в посока, обратна на тази на останалите звезди. Астрономите допускат, че това може да се дължи на факта, че черната дупка се е образувала в друга, по-малка галактика, която е била погълната в началото на живота на Млечния път.

Масивната черна дупка е забелязана благодарение на данните, събрани от мисията "Гая" (Gaiа) на Европейската космическа агенция (ЕКА), която има за цел да картографира позициите, движенията, разстоянията и яркостта на почти 2 милиарда небесни тела.

През 2022 г. сондата на ЕКА, която през последните 10 години работи на 1,5 милиона километра от Земята, представи триизмерна карта на позициите и движенията на повече от 1,8 милиарда звезди.

Черните дупки са обекти с толкова силна гравитационна сила, че дори светлината не може да се изплъзне от тях. Новооткритият обект принадлежи към семейството на звездните черни дупки, които са резултат от колапса в края на живота им на звезди с маса многократно по-голяма от тази на Слънцето. Те са несравнимо по-малки от свръхмасивните черни дупки в сърцето на галактиките, чийто сценарий на формиране не е известен.

Гая BH3 е "спяща" черна дупка - тя е твърде далече от звездата си компаньон, за да я лиши от материята й, и поради това не излъчва рентгенови лъчи, което я прави изключително трудна за откриване, отбелязва АФП.

Телескопът "Гая" е успял да открие първите две неактивни черни дупки - Гая BH1 и Гая BH2, в Млечния път, но те са със стандартни маси.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама