Няма да повярвате колко старо всъщност е кафето, познато днес (СНИМКА)


Няма да повярвате колко старо всъщност е кафето, познато днес (СНИМКА)
Снимка: iStock

Малцина са тези, които не обичат да пият кафе. Всъщност, през последните десетилетия кофеиновата напитка е добила такава популярност, че в много държави има силно развита "кафе култура".

Оказва се, че кафето, което познаваме днес, е доста по-старо от очакваното. То води началото си отпреди 600 000 години, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър джинетикс" (Nature Genetics).

Вижте още: Какво ще се случи, ако Земята спре да се върти?

Използвайки гени от кафеени растения от цял свят, авторите на ново изследване от САЩ са съставили родословно дърво на най-популярния вид кафе в света, познат на учените като Coffea arabica, а на любителите на ободряващата - просто като арабика.

Откъде произхожда кафето?

Въпросните диворастящи кафеени растения, които спокойно можем да наречем "древни", произхождат от Етиопия, но се смята, че за първи път са били използвани за приготвяне на кафе в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският монах Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което полага основите на глобалното разпространение на кафето.

Арабиката, ценена заради своя мек и сравнително сладък вкус, днес съставлява 60-70 процента от световния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, произведено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora.

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да започнат да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни периоди и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали само малък брой генетично сходни растения.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама