Благородно: Видео рубрика с приказки за деца с увреден слух в Плевен


Благородно: Видео рубрика с приказки за деца с увреден слух в Плевен
Снимка: iStock/Guliver

Плевенското читалище "Съгласие 1869" започна нова видео рубрика "Тихи приказки с кака Ани". В нея чрез българския жестов език ще бъдат разказвани приказки на деца с увреден слух. Инициативата стартира в Международния ден на детската книга, съобщиха организаторите.

С нелеката задача се е заела библиотекарката в Детския отдел на библиотеката при читалището Ана Александрова, позната на малките читатели като кака Ани.

Българи спечелиха гран при за вокални дуети в Израел

Тя сама решава да научи българския жестов език като се записва на онлайн курс. Пълна подкрепа получава от ръководството на читалището.

"В България в момента глухите хора са 120 000 и не малка част от тях са деца. Народно читалище "Съгласие" за пореден път показва, че работи и прави всичко по силите си, за да е полезно на всички деца", каза за БТА Александрова. Тя подчерта, че плевенското читалище вероятно е единственото в страната, което е започнало подобна инициатива за деца с увреден слух.

Курсът, който Ана Александрова преминава, е с продължителност от два месеца и половина. И казва, че той е бил огромно предизвикателство за нея, но смята, че усилията си заслужават.

"Българският жестов език е най-трудният език, защото в него трябва да покажеш емоция. Ако разказваш нещо тъжно, трябва да си тъжен, ако разказваш нещо весело, трябва да покажеш тази емоция. Това е много важно. Една дума има няколко израза, които да се покажат и обратното - няколко израза показват различни думи. Наистина е много сложно, но пък и животът на глухите хора не е лек“, разкрива кака Ани. "Любовта ми и желанието да съм полезна за всяко едно дете и да съм му в помощ е по-голяма от всяка една трудност, така че аз ще продължавам да се развивам, за да съм максимално полезна на всички дечица", добавя тя.

Първата приказка, която разказва кака Ани, е "Дядо вади ряпа". Всеки месец ще бъде записвана по една нова приказка, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата на читалището.

Александрова е категорична, че усилията й няма да спрат. Тя планира да премине още един курс, за да обогати знанията си по български жестов език. "Имаме нужда всички плевенски институции да ни подкрепят в тази наша кауза, която не е лесна, но пък любовта ни към деца е по-голяма", каза тя.

Според нея повече хора трябва да преминат подобен курс, за да бъдат полезни през живота си дори и на един глух човек.

А кака Ани вече учи някои от верните си малки читатели на различни изрази от българския жестов език. Дори с някои от децата вече се поздравяват с "Обичам те" на жестове език при посещения в библиотеката.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама