Българското кисело мляко от днес е защитено в Европа


Българското кисело мляко от днес е защитено в Европа
Снимка: iStock

От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

"Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране", заяви министър Вътев.

Вижте още: Интересни факти за киселото мляко

Регистърът се допълва с наименование, публикувано в Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1531 на ЕК за вписване на наименование в регистъра "Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako" в днешния брой на Официалния вестник на ЕС.

Инициативата е на групата производители Сдружение "Български традиционни млечни продукти".

"Българско кисело мляко" е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа".

Вижте още: Ето коя е билката на Архангел Михаил, която лекува 100 болести

Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт. При "Българско кисело мляко" очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама