Цветница 2024: Кога се празнува и обичаи


Цветница 2024: Кога се празнува и обичаи
Снимка: iStock

Тази година един от най-прекрасните пролетни празници - Цветница, се отбелязва на 28 април 2024, неделя. Така се пада според църковния календар на православната църква.

Повече за празника

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден. Наричан е още Връбница или Палмова неделя.

Това е денят на влизането на Исус в Йерусалим, където бил посрещнат с почести. Христос дошъл в града, яздейки магаре, което на изток означава мир (влизането на кон означава война). Това значимо събитие се нарича Вход Господен в Йерусалим или Цветница.

След като възкресил Лазар, който 4 дни бил в гроба, народът застлал пътя му с палмови клонки и дрехи. Той бил посрещнат не като земен цар или военачалник, а като победител на смъртта и греха.

Вижте още: Оригинални пожелания за Цветница

Народни обичаи

Въпреки че се пада по време на Великия пост разрешена е консумацията на риба. На трапезата може да се сложи и вино. На нея също така може да има различни постни ястия, предимно от лапад, спанак и коприва.

На Цветница се извършва важен ритуал, наречен кумичине. В него могат да участват само момите, които на предния ден са били лазарки. Рано сутринта те отиват на реката и пускат в нея изплетените от тях венци от цветя. Момата, чийто венец водата отнесе най-далече, става кумица. Тя трябва да е най-уважавана и тачена от останалите моми до Великден.

Кои има имен ден на Цветница

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на цветя и растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър - другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама