Да посрещнем празниците с Таньо Шишков и вината Salty Hills


Да посрещнем празниците с Таньо Шишков и вината Salty Hills
Снимка: Black Sea Gold

Коледните празници са период на радост, обич и разбира се, изключителна храна и вино. За да направят тези моменти още по-специални, Black Sea Gold ви представят шеф Таньо Шишков, който в компанията на вината Salty Hills споделя своя опит и съвети относно традициите на празничната трапеза и избора на вина. Трите купажни вина от серията са Бяло, Розе и Червено. Те се характеризират с минералната чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Вината са изцяло ръчно направени в микро-винарната на Black Sea Gold и са носители на медали от конкурси в Белгия, Германия и Австрия.

Празничните дни ни предоставят уникалната възможност да се насладим на вкусни ястия, изискани вина и специална компания. В този свят на кулинарни удоволствия, шеф Шишков казва, че за него най-важният елемент е балансът. Той е ключът към истинско наслаждение – не само в храната и виното, но и в обществото, с което ги споделяме. “За да бъде балансирана една празнична трапеза, освен споделена с близки хора, трябва да бъде и приготвена с внимание към детайлите и да бъде съобразена с хранителните навици на всеки. Също така не бива да се пренебрегва и здравословният характер на храните и тяхното количество, с оглед пълноценното хранене. Правилният подбор на напитки също е изключително важен. Смятам, че празничната трапеза е добър повод да опитате ново вино или интересна комбинация между храни и напитки, за която не сте имали смелост все още”, споделя шеф-готвачът.

Първият от поредицата празници е Никулден – ден, в който традиционно се яде риба. Предложението на шеф Шишков за празника е Сандвич с лаврак, в комбинация с изкусителното Salty Hills Шардоне & Вионие & Совиньон Блан. Лавракът е един от най-големите хищници в Средиземно море и няма много естествени врагове. Това му дава възможност да е на върхът на хранителната верига и да избира с какво да се храни. Тези му качества, както и това, че е много активен хищник правят рибата крехка и бедна на мазнини. Най-важното е да не пресготвяме лаврака, което важи за почти всяка една риба. Рибата трябва да остане сочна в центъра. Друго важно, което шеф Шишков ни дава като съвет за рецептата е да се спази комбинацията на свежестта от прясната туршия, сладостта на рибата и кремообразността на соса.

Според Шеф Шишков избора на риба трябва да бъде съобразен с вкусовите предпочитания на семейството. „Моето семейство не обича шаран и никога не е присъствал на нашата трапеза. Нашият избор за традиционна риба е Балканска дъгова пъстърва. Също така червените меса винаги са били част от нашата трапеза. Много рядко свинското е заменено с пуйка. Всъщност се случи само един единствен път. За мен перфектната трапеза е споделена с близки и приятели, най-вече добре балансирана и приготвена основно с локални и сезонни продукти.“

Както знаем една хубава трапеза не може без хубаво вино към нея. Шеф-готвачът ни разказва, че генерално в България избираме виното спрямо сезона, не толкова спрямо ястията, които консумираме. Пролет и лято пием бели и розета, есен и зима, предимно червени вина. Той вярва, че бялото и розето имат място на празничната трапеза, особено ако тя е решена в по-лек и елегантен стил. Ако рибата е основна храна, бялото сухо и свежо вино е много добър избор. Ако пък сте се спрели на традиционни по-мазни меса, съветът му е да се спрете на богати на танини червени вина. “Опитайте да комбинирате вина в стил Совиньон Блан със салати с домати и свежи сирена. Минерални и свежи бели вина, като Шардоне с рибни деликатеси. Елегантни червени вина като Мерло или Мавруд комбинирайте с патешко и други не мазни меса със сладки плодови сосове. Каберне Совиньон, Сира и купажи с Каберне Фран комбинирайте с по-мазни меса, като свински врат, печени джолани и мезета.“

Що се отнася до тенденциите при избора на вино в последните години, Таньо Шишков посочва, че в света се консумира все повече младо вино и бутилки на по 20-30 години остават като вина с колекционерска стойност. С тенденциите за консумация на по-младо вино се видоизменя и трапезата, която приготвяме. Там присъстват все повече свежи и леки продукти, рибата става все по-популярна, а с това и консумацията на бели вина и розе.

Зимата е един особен сезон, когато свежите зеленчуци не са толкова много на пазара. Точно и за това, шеф Шишков ни дава следния съвет: „Природата ни дава естествен подбор на продукти, през пролетта и лятото, които са лесни за комбинация с млади и свежи вина. Зимата се фокусирайте върху кореноплодни зеленчуци, месо и следователно ги комбинирайте предимно с червени вина. Следвайте основните правилата на съчетанието на вино и храна и никога няма да сбъркате - по-мазните храни комбинирайте със свежи и по-високо алкохолни вина, а по-леките и деликатни храни с елегантни вина, каквото например е Salty Hills Шардоне & Вионие & Совиньон Блан .“

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички