Дунав тече в София чрез 3D Mapping


Дунав тече в София чрез 3D Mapping
Снимка: Facebook

WWF България организира специална 3D Mapping прожекция по повод Международния ден на река Дунав, 29 юни, петък.

Вижте как пред очите ви ще "оживеят" 5-метрови есетри и други емблематични дунавски обитатели. Заповядайте в облагородената част от коритото на река Перловска, срещу паркинга на Националния стадион "Васил Левски". Входът е свободен.

Малцина знаят, че близо 80% от крайречните природни местообитания и рибните ресурси на Дунав са унищожени през ХХ век, а останалите са застрашени. Затова от WWF работят за възстановяването на тези екосистеми и опазването на дунавските притоци и животински видове.

Основните проблеми на реките са прегради по тях като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения им поток и възпрепятстват миграцията на рибите, извличането на пясък и чакъл, канализирането и поставянето на диги, изсичането на крайречната растителност. Освен върху водните обитатели, гореизброените имат негативен ефект и върху местните жители.

Построяването на преграда по реката, например, води до вдълбаване на речното корито и засилване на процесите на ерозия и всички останали негативни последици от това. Преградите възпрепятстват и хората, чиито прехрана и хобита са свързани с реката – рибари, каякари, рафтинг любители.

По време на събитието представители на WWF ще разкажат повече по темата и за това как всеки един от нас би могъл да допринесе за опазването на водното ни богатство.

#ДУНАВтечевСофия!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама