Ернст Моро - лекарят, спасил хиляди деца с обикновена супа от моркови


Ернст Моро - лекарят, спасил хиляди деца с обикновена супа от моркови
Снимка: iStock/Guliver

По времето, когато доктор Моро е практикувал медицина, детската смъртност била основен и много голям проблем. Проблем, с който е свързана също и по-ниската продължителност на живота, в сравнение с днешната. За децата е било проблем не просто да се появяват на този свят, но и да доживеят до зряла възраст.

Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло. Най-напред е изобретил стерилизираната бебешка бутилка и измислил формула за изкуствено хранене. Затова не без основание можем да кажем, че Ернст Моро е пионер в педиатрията и специалиста, на който днешните майки дължат много. Затова е добре, поне от обща култура, да се знае кой е доктор Ернст Моро и какво е направил той за спасяване на детския живот.

През 1908 г. Моро е направил едно от най-важните си открития, което е актуално вече повече от век.

По онова време детската смъртност е 25-30%. Това означава, че на 100 деца около 25 не са доживели до навършването на една година. Основната причина често е била баналната диария. Доктор Моро предложил решение на проблема с най- простата рецепта, благодарение на която тази цифра била намалена наполовина - обикновена супа от моркови.

Рецептата е лесна:

Морковите се сваряват, докато омекнат добре. Правят се на пюре, долива се преварена вода, за да стане крем-супа. За вкус може да се добави съвсем малко сол, не се слага никаква мазнина, или други подправки.

Едва през 2002 г. стана възможно да се обясни чудодейната сила на тази супа. Киселите олигозахариди, съдържащи се в супата (по-конкретно - в морковите), предотвратяват появата на бактерии, които се задържат в лигавицата на стомаха. Друго проучване показва, че подобна супа третира дори диария, която е устойчива на антибиотици.

Морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на болестта рак. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста, по своя състав и изпълнение, супа не губи значението си и днес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама