Ето какво се прави на утрешната Месопустна Задушница


Ето какво се прави на утрешната Месопустна Задушница
Снимка: iStock/Guliver

На 26 февруари е първата Голяма Задушница, която отбелязва православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на Голямата Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва Големият Великденски пост.

Всички Задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

На 26 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама