Ето кога се пада Архангелова задушница през 2023


Ето кога се пада Архангелова задушница през 2023
Снимка: iStock/Guliver

Архангелова задушница, наричана още Голяма задушница, през 2023 се пада на 4 ноември, събота. На този ден отдаваме почит на мъртвите и си спомняме за тях.

Какво се прави на задушница

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правило се три кръга по края на гроба.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да "чуят" благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости".

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперуда да жужи около тебе на този ден значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.

Вижте още: Жито за Задушница

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама