Ето колко често трябва да къпете вашите кучета и котки


Ето колко често трябва да къпете вашите кучета и котки
Снимка: iStock

Всеки домашен любимец може да даде достатъчно любов и благодарност, ако собственикът направи същото за него. Необходимо е да го храните правилно, да се грижите за здравето му, но хигиената му също не е на последно място.

Вижте още: Стъпка по стъпка: Как правилно да мерите брашно

Колко често трябва да се къпят кучетата и котките?

За кучетата няма по-голям враг от сешоара, а котките не обичат големи промени във външния си вид, но всичко това може да се избегне, ако ги приучите още докато са малки.

Грижата за кожата и козината е изключително важна за кучетата и котките, но не бива да прекалявате. Що се отнася до шампоаните, трябва да внимавате за какъв домашен любимец са предназначени. Не използвайте едни и същи продукти за котки и кучета.

Необходимостта от почистване на козината на котките зависи от различни фактори. Трябва да се къпят по-често, ако излизат навън, имат по-дълга козина или здравословни проблеми. Но общото правило е котката да се къпе възможно най-рядко.

Използването на шампоани също се препоръчва възможно най-рядко, а понякога е достатъчно козината на котката да се изплакне с чиста вода. Трябва да се помни, че котките сами се грижат за хигиената си, така че къпането е само помощ.

Същото е и при кучетата, препоръчително е да намалите къпането с шампоани и да го ограничите до възможно най-рядко. Кучето трябва да се мие с шампоан веднъж на две седмици, но не по-рядко от веднъж на три месеца.

Вижте още: Магнитни бури през март 2024: Кога ще бъдат най-мощни

Шампоаните се избират в зависимост от дължината и качеството на козината, както и чувствителността на кожата. Важно е да избягвате използването на човешки или бебешки шампоани, тъй като те могат да изсушат кожата на вашия домашен любимец. 

Домашните любимци с по-дълга козина трябва винаги да се сресват след къпане. В допълнение към премахването на старите косми, четкането стимулира кръвообращението на кожата и помага да се открие дали кучето има външни паразити.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама