Ето колко дълго можете да държите различни меса в хладилника


Ето колко дълго можете да държите различни меса в хладилника
Снимка: iStock

Ако сте човек, който обича да пазарува хранителни стоки като риба, месо и нетрайни продукти само веднъж или два пъти месечно поради натоварен  график, тогава определено трябва да знаете правилния начин за съхранение/замразяване на месо и риба (в случай, че още не знаете как, разбира се!).

Ето ръководство за съхранение в хладилник и фризер на прясно месо и риба, което не е херметически пакетирано/няма срок на годност

1. Пиле

Цяло пиле може да се съхранява в хладилник от 1 до 2 дни и може да бъде замразено дори до 12 месеца. Но в случай на пилешки крилца, парчета гърди и бедра, трябва да ги консумирате в рамките на девет месеца след замразяването. Вътрешностите на пилето трябва да се консумират в рамките на 3 до 4 месеца, след като бъдат замразени.

Признаци на разваляне: Става сивкаво и матово на цвят, със слузеста текстура и лоша миризма.

2. Свинско месо

Свинските пържоли ще издържат във фризера от 4 до 6 месеца, но консумирането им в рамките на 4 месеца след замразяването ще бъде идеално по отношение на вкуса им. Свинското печено може да издържи замразено дори до една година. Свинското месо може да издържи в хладилник за 1 до 2 дни.

Признаци на разваляне: Промяна в текстурата, става мазно и има лоша миризма.

Вижте още: Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник

3. Телешко и агнешко

Телешките и агнешките пържоли ще издържат във фризера до 12 месеца, но имат по-добър вкус, ако се консумират в рамките на 4 месеца. Телешкото печено може да бъде замразено дори до една година. Говеждото и агнешкото могат да издържат в хладилник от 1 до 3 дни.

Признаци на разваляне: Лоша миризма, подут вид на месото.

4.Риба

Мазната риба като сьомга, херинга, треска, скумрия и др. може да издържи до 2 дни в хладилника и до 2 до 3 месеца във фризера, а постната риба като тилапия, риба тон и др. ще издържи 1 до 2 дни в хладилник и може да се замразява до 6 месеца.

Признаци на разваляне: Кисел мирис, месото става лигаво и кашаво.

5. Морски дарове

Други морски дарове като скариди, миди, омари, калмари и т.н. могат да се съхраняват в хладилник за 1 до 2 дни и във фризер до 1 година. Но колкото по-рано се изяде, толкова по-добър е вкусът.

Признаци на разваляне: Кисел мирис, стават лигави.

Вижте още: Жестоки трикове как да съхранявате храната по-дълго време

6. Пуйка

Цяла пуйка може да се съхранява в хладилник от 1 до 2 дни и може да бъде замразена дори до 12 месеца. Но в случай на пуешки крилца, парчета гърди и бедра, трябва да ги консумирате в рамките на девет месеца след замразяването. Вътрешностите на пуйката трябва да се консумират в рамките на 3 до 4 месеца, след като бъдат замразени.

Признаци на разваляне: Промяна в текстурата, става мазно и има лоша миризма.

7. Смляно месо

Смляно месо от всякакъв вид като свинско, телешко, агнешко, пилешко, пуешко и т.н. трябва да се консумира в рамките на 4 месеца след замразяване.

Признаци за разваляне: Промяна в текстурата, лепкава и мазна текстура.

8. Деликатесни меса

Веднъж замразени, различните деликатеси имат различен срок на годност във фризера. Хот дог – до 8 месеца, колбаси – до 8 месеца, бекон – до 6 месеца. Шунката, ако е неварена, до 4 месеца, ако е варена, не трябва да се замразява, а трябва да се съхранява в хладилник до 1 седмица.

Други консервирани деликатеси като говеждо месо, месо за обяд и т.н. не трябва да се замразяват при отваряне и трябва да се съхраняват в хладилник и да се консумират от 3 до 10 дни.

Признаци на разваляне: Промяна в текстурата и има лоша миризма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама