Ето защо маите са залепвали скъпоценни камъни по зъбите си


Ето защо маите са залепвали скъпоценни камъни по зъбите си
Снимка: iStock

Древните маи са се гордеели изключително много със зъбите си. Дълго преди европейците да започнат да запълват кариесите си със злато, хората в Мезоамерика са имали усмивки, украсени със скъпоценни камъни от нефрит, тюркоаз, злато, джет (черен кехлибар – бел. ред.) или хематит.

Мъже или жени, богати или бедни, изглежда, че много хора са посещавали зъболекар, за да си пробият зъбите и да ги напълнят със скъпоценни камъни или минерали.

Инкрустациите щели да останат за цял живот и вероятно са имали духовно значение. Но по това време блясъкът по зъбите може да не е бил чисто естетически. Нови изследвания на цимента, използван за залепване на скъпоценни камъни към зъбите на маите, подчертават няколко потенциални хигиенни и терапевтични свойства.

Не само, че циментът е бил изключително лепкав (задържал е скъпоценния камък на мястото му повече от хиляда години), но и съставките му имат потенциала да се борят с кариеса и да намаляват възпаленията и инфекциите в устата, става ясно от публикувано в "Journal of Archaeological Science" изследване.

Лекар разкри как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците

Богатата смес от органични компоненти кара археолозите да смятат, че циментоподобното вещество не е било използвано само като отблъскващо водата лепило. Вместо това прикрепването на малки камъни към резците и кучешките зъби в ранна възраст може да е било с цел известна защита срещу кариеси. Пробиването за поставяне на тези камъни в зъба е било извършвано толкова умело, че рядко е засягало пулпата от нерви и кръвоносни съдове в центъра.

Съществуват многобройни доказателства, които сочат, че зъбната хигиена е била възприемана сериозно от древните маи. Хората от тази цивилизация редовно са полирали зъбите си, а при поява на кариес, изглежда, зъбите са били изваждани.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама