Горските плодове безспорно са много вкусни и полезни, но често се случва да се покрият с плесен. За щастие, имаме един прост трик, с който да запазите плодовете си свежи възможно най-дълго това лято. И ключът вече е в кухненския ви шкаф.
Защо оцетът запазва горските плодове свежи?
На всички ни се е случвало: Вчера сте купили кутия с пресни горски плодове, само за да откриете половината от тях меки и покрити с пухкава плесен, когато е време да приготвите плодова салата. Плодовете имат тънки кожи и са пълни с влага, което ги прави много податливи на мухъл.
Още: Невролози: Това са най-полезните плодове за здравето на мозъка
За щастие, обикновеният домашен оцет е доста ефективен в унищожаването на спорите на плесента и бактериите, които развалят плодовете. Като измиете горските плодове в смес от оцет и вода можете да ги съхраните по-дълго в хладилника.
Как да миете, сушите и съхранявате горски плодове
Докато един прост разтвор от оцет и вода унищожава бактериите и спорите на мухъла, начинът, по който съхранявате горските плодове, също е ключов за запазването им свежи. Следвайте тези инструкции за най-добрия начин за измиване, сушене и съхранение на вашите горски плодове:
Прегледайте горските плодове и изхвърлете всички, които вече са презрели или мухлясали. Презрелите плодове могат да ускорят узряването на плодовете, с които се съхраняват.
Още: Този плод прочиства кръвта и е много нискокалоричен
В голяма купа смесете 3 чаши вода и 1 чаша оцет. Потопете плодовете във водата и ги разбъркайте внимателно. След това оставете плодовете да се накиснат за 5-10 минути.
Отцедете плодовете в гевгир в мивката, като ги изплакнете с лека струя течаща вода.
Поставете измитите плодове на един слой върху тава, покрита с кухненска хартия, и ги оставете да изсъхнат напълно.
Когато се подготвяте за съхранение, не смесвайте плодовете. Дръжте ги отделно, тъй като някои плодове узряват по-бързо от други.
Съхранявайте плодовете в съд, покрит с кухненска хартия. Използвайте по-плитък съд, за да не се натрупват плодовете твърде дълбоко. Ако използвате капак, дръжте го леко отворен, за да може излишната влага да се отдели.