Невролози: Това са най-полезните плодове за здравето на мозъка


Невролози: Това са най-полезните плодове за здравето на мозъка
Снимка: iStock

Ако искате да увеличите приема на храни, които са полезни за мозъка ви, плодовете са чудесен начин да започнете. Не изисква почти никаква подготовка и задоволява желанието ви за сладко, което прави по-малко вероятен шанса да посегнете към нещо, пълно с добавена захар, което определено не е добре за здравето на мозъка.

Вижте още: Този сок е мощен при недостиг на желязо

Неврохирург д-р Бетси Гранч твърди, че една от основните причини е, че плодът е богат на антиоксиданти.

Яденето на този плод намалява свободните радикали и оксидативния стрес върху нервната тъкан, което може да подобри когнитивната функция.

Невролог д-р. Мил Етиен се съгласява с нея и посочва, че „Плодът може да предотврати увреждане на мозъчните клетки и е отличен източник на антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на дегенеративни промени в мозъка“.

В допълнение към антиоксидантите, плодовете съдържат витамини, въглехидрати и други хранителни вещества, които влияят не само на здравето на мозъка, но и на цялостното здраве. 

Кои плодове да ядете, за здравето на мозъка?

Като любим вид плод за ядене за здравето на мозъка, д-р Етиен консумира боровинки и грозде.

"И двата вида плодове са отлични източници на антиоксиданти, които предпазват от дегенеративни промени в мозъка" - казва д-р Етиен.

д-р Гранч също редовно се наслаждава на боровинки и двамата споделят още един любим плод – бананите.

Ям поне един банан на ден“, посочва неврохирургът и добавя: „Освен че са полезни за мозъка, бананите са и отлична храна за здравето на червата“.

И двамата лекари са категорични, че яденето на цитрусови плодове също е полезно за здравето на мозъка. Неврологът посочва, че портокалите и мандарините са богати на витамин С, който подпомага паметта и познавателните способности. В списъка им е и авокадото, което според тях е изключително полезно за здравето на мозъка.

Вижте още: 9 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

"Авокадото съдържа здравословни мазнини, които са важни за функционирането и развитието на мозъка. Те могат да защитят астроцитите, поддържащите клетки в нашия мозък ", твърди д-р. Гранч.

Какво препоръчват лекарите?

Какъвто и плод да изберете да ядете, д-р. Етиен препоръчва да се консумира цял плод вместо сок. Така не им липсват фибрите, които са полезни за червата и мозъка.

"Сокът има по-концентрирана захар и често има добавена захар и калории, което го прави по-малко здравословен от целия плод, от който е направен. Освен това, поради концентрата, можете да имате много по-високи нива на кръвна захар и общ прием на калории" - обяснява той.

Неговата препоръка е да се ядат плодове всеки ден за здравето на мозъка, но и за общото здраве. Специалистът особено препоръчва ежедневната консумация на хора със съществуващи здравословни проблеми като болестта на Паркинсон, деменция, леки когнитивни увреждания или травматично увреждане на мозъка

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама