Фенхуан - китайският феникс


 Фенхуан - китайският феникс
Снимка: iStock/Guliver

Град Фенхуан е разположен на територията на провинция Хунан, Китай. Слави се като едно от най-красивите места в страната, което пленява посетителите с приказната си природа, богата история и културни обичаи, както и с разнообразието си от етнически групи. Градът има и много добре запазена стара част, която е съхранила уникалното езиково разнообразие на етносите от миналото, обичаите и изкуството им, както и архитектурни паметници датиращи от времената на управление на отделните династии.

Името Фенхуан на китайски означава феникс – митичната птица, която според китайската култура е символ на дълголетието и добрите предсказания. Според легендите, старият град носи името Фенхуан, защото в отминалите времена, две от тези птици били така пленени от красотата му, че започнали да кръжат над него и не пожелали да отлетят.

Фенхуан е разположен на западната граница на провинция Хунан, сред уникална природа, където се смесват планинските пейзажи, зелените води и синьото небе. Пристигащите гости на това място са пленени от загадъчността, която то излъчва примесена с простичкия начин на живот, който водят местните хора. Тук сякаш времето е спряло и в живота на местните няма и помен от технологичния напредък на съвременната цивилизация, който е завладял останалата част от страната.

Фенхуан

През сърцето на града тече река Туо Жиан, по която туристите ще видят основното превозно средство на местните – малки лодки с гребла. Брегът й пък е осеян с малки дървени къщи построени върху греди. Дизайнът на тези постройки ги предпазва от пролетните наводнения, причинени от високите води на реката, която играе огромна роля в живота на местните. Във водите й жените перат дрехите на домакинствата си, а мъжете ловуват риба със своите мрежи, за да ги изхранват. На брега туристите могат да видят как се приготвя храна по начин, който се практикува от векове. Реката осъществява и прехраната на семействата на мъжете, които с лодките си правят обиколни турове за разглеждане на забележителностите на града. Целият този пейзаж, в комбинация с множеството мостове над нея, напомнят за сцени от класическото китайско кино.

Старата част на града е изградена в периода 770-476 пр.н.е. Освен съхранените стотици паметници и предмети от античната култура на китайците, това място предлага и възможността да се види как са изглеждали по-малките населени места, преди навлизането на модерния начин на живот. Дузината улици, криволичещи между крайбрежните постройки са изградени от каменни плочи, по протежение на които, посетителите могат да открият магазинчета, където се предлага характерно за местните облекло, датиращо от десетилетия и използвано в ежедневието им. За гостите на града, тези улички са възможност да видят също и как изглеждат въпросните дървени къщи изградени върху греди.

Фенхуан

Етническата група Миао е най-многобройната общност, която населява територията на Фенхуан. За гостите на града е задължително посещаването на тяхното селище. Жените от този етнос притежават естествена красота, която обезсмисля използването на козметика за разкрасяване. Те се обличат в типични сини рокли и носят бели шалчета. Много обичат да носят и сребърните си бижута, особено по време на фестивали. В местните магазини туристите могат да намерят богато разнообразие от ръчно изработени сребърни предмети и бижутерия. Хората от етноса Миао са много дружелюбни и приветливи, и обичат да общуват с посетителите на града.

Предлаганата храна тук също е различна от тази, която масово се продава в Китай. Местният деликатес са маринованите червени чушки и ароматът им се носи от множеството малки семейни ресторантчета. Като цяло храната във Фенхухан е доста пикантна и затова е необходимо гостите да се уточняват със сервитьорите, че не искат много чили в ястията си. Широко разпространена подправка тук е захарта с джинджифил, която предлага смесицата от сладкия вкус на захарта и лютивия вкус на джинджифила. Тази смес се употребява и като превантивна мярка срещу настинки, а много от магазините я продават и предлагат на хората да я опитат безплатно.

Фенхуан

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама