"Фонтани на мълчанието" - любов и премълчани тайни


"Фонтани на мълчанието" - любов и премълчани тайни
Снимка: Сиела

Авторката на носителя на приза "Young Adult Fiction" на Goodreads за 2016 г. "Сол при солта" – Рута Сепетис – се завръща на български език с нова стряскаща и едновременно с това вдъхновяваща история за Испания под диктатурата на генерал Франко – "Фонтани на мълчанието".

Годината е 1957 и Гражданската война продължава да хвърля злокобната си сянка върху Испания. Политиката на генерал Франко и могъщата католическа църква са създали общество, в което жените са малко повече от притежание, медицинската грижа е крайно недостатъчна, а симпатизантите на републиканците – опоненти на Франко – откупват политическата си вина с робски труд. Страх и бедност са завзели улиците.

Независимо от това знойното испанско слънце привлича чуждестранни бизнесмени от богати държави като Америка с обещанието за безоблачно време, хубаво вино и екзотика. Луксозният хотел "Кастеяна Хилтън" в Мадрид има особена притегателна сила за американските туристи. Младата испанка Ана, която работи като камериерка в него, се запознава с Даниъл – син на петролен магнат от Тексас, който се стреми към печалба от новите политики на диктатора.

За разлика от баща си, Даниъл – с помощта на своя фотоапарат – се заема със задачата да покаже грозното лице на Испания, което режимът се опитва да укрие. А новозародилото му се приятелство с Ана бързо прераства в любов. Но действията на двамата млади заплашват крехката сигурност не само на семейството на Ана, но и на всички около тях. И когато Даниъл прави снимка, която никога не е трябвало да съществува, той е притиснат в ъгъла и поставен пред трудно решение, което ще определи съдбите на двамата за десетилетия напред.

Наситен с неочаквани обрати, "Фонтани на мълчанието" разкрива мрачната и проядена сърцевина на Мадрид под яркото испанско слънце. Рута Сепетис изгражда облика на изолираното, обхванато от параноя общество след Гражданската война в антиутопичните краски на съвременни класики като „Разказът на прислужницата” (Маргарет Атууд). Базирана на исторически събития, нежна и тъжна, „Фонтани на мълчанието” остава с читателя дълго след отгръщането на последната страница.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама